Bakad lökblomma

Snygg rätt som lyfter en råvara som annars jämt får spela birollen. En konstnärlig touche gör detta till en perfekt bjudrätt i all sin glans. Ett lätt, rött vin eller ett rosé-bubbel passar bra.

  • 4 portioner

    Det här behöver du:
    • 4 rödlökar
    • 3 msk olivolja
    • 2 msk balsamvinäger
    • salt och peppar
    • 50 g getost
    • 1 röd paprika
    • 2 msk pumpakärnor
    • 1 msk kapris

    Gör så här:
    Skala löken och skär av såväl topp som botten på den så du får platta ytor. Snitta löken uppifrån och ner i 8 delar, men inte hela vägen ner.

    Vänd de hela men snittade lökarna i en skål med oljan och vinägern. Placera dem i en smord ugnsform, salta och peppra och täck med aluminiumfolie.

    Kör i ugn 20 min i 200°. Ta bort folien. Nu har lökarna vecklats ut som blommor. Lägg i tärnad paprika och små bitar getost och kör ytterligare 10 min. Strö pumpakärnor och kapris på och runt löken.

    Servera som förrätt eller tillbehör.

  • Tid: 30 minuter

    Svårighetsgrad
    Mellan

    Dela receptet: