Hemligheterna bakom den perfekta koppen kaffe
Peter möter baristan Andreas Knutas

Läs mer

Peters kravlista för restauranger

Visst kan krogarna bättre!

Läs mer

Direkt från naturen till köket

Vild mat

Läs mer

Musikalisk föreläsning

En skön mix av prat och musik

Läs mer

Tänk längre än kranvatten

Alkoholfritt till maten

Nyheter, insikter & annat

Lär dig odla i hugelbädd

Är du nyfiken på hur det går till att odla i hugelbädd så har du chansen att gå på min föreläsning den 16 september på Medborgarskolan i Stockholm. Dessutom kan du den 8-9...

Träffa mig på Stockholm Urban Garden Show

Jag ställer ut på Stockholm Urban Garden Show 8-9 september. Du hittar mig med hugelbädd och bokashikompost, sjungandes och spelandes ukulele. Jag kommer också att föreläsa om...

Föreläsning om att minska matsvinn

Minska matsvinnet! Nu kan du gå på min föreläsning Zero waste - minska matsvinnet alldeles gratis. Det är på Medborgarskolan i Stockholm den 10 september kl 19. Läs mer om...

Besök mig på Tusen trädgårdar

Välkomna till Hammarbyhöjdens Gatuodling på Tusen Trädgårdars dag 1 juli kl. 13-17! Hammarbyhöjdens Gatuodling drivs som ett projekt av mig för min BRF, Ampeln 12, där jag...

Gör din egen gödsel

Bananskal, kaffesump och äggskal blir utmärkt gödsel. Mixa tillsammans med vatten så får en dundersmet att mylla ner till växterna. Kaffesumpen innehåller kväve, fosfor,...

Premiär för italiensk vinprovning

Nu på söndag kl 13-15 är det premiär för min nya vinprovning: Italiensk vinprovning. Skäm bort din vän med en smakresa i present, en provsmakning av det bästa Italien har att...

Växternas tre liv

1. Fröet gror och livet börjar. 2. Växten tuffar till sig och är på väg att bli vuxen. 3. Men då tvekar växten. Ska jag leva eller dö? Den kan inte bestämma sig. Det här ser...

Våfflans historia och Afternoon Tea

Det bjuds på våfflor när jag berättar om våfflans historia, om svenska smaker, vad vi gillar att äta och varför. Självklart kommer jag att spela på min ukulele och...

Italiensk vinprovning

Från och med i höst kommer jag att hålla en Italiensk vinprovning Det blir en smakernas resa som inleds uppe i nordöstra hörnet, på kullarna strax norr om Treviso i...

Kurs i vegetarisk matlagning

Nu går det att anmäla sig till min kurs i vegetarisk matlagning på Medborgarskolan i Stockholm. Den äger rum den 28 maj och kursen heter ”Vegetarisk matlagning från...

Kurs i stadsodling 6 maj

Hugelbäddar, kretsloppskompost, permakultur, utskolning, hydroponisk odling, tidningspapperskrukor, förodling, ytkompostering, bokashi, gräsklipp, soldrivna bevattningssystem....

Dyrare vin – en klimateffekt

Den globala vinproduktionen drabbades hårt av förra årets extremväder. Den totala skörden sjönk till de lägsta nivåerna på 60 år och nu kan billiga viner bli betydligt dyrare....

Att leva med hundratals plantor

Att bo i en relativt liten lägenhet med hundratals plantor kan låta som en utmaning. Och det är det speciellt när de har hunnit växa till sig och är utplacerade precis...

Henrik Noren

Konsten att skapa kreativ vegetarisk mat

I det här avsnittet av Peter möter… pratar jag med Henrik Norén. Kock med stor kärlek till ekologiska och närodlade råvaror. Vi pratar om hans arbete med restaurang Gro...

Bokashikurs i Stockholm

Gör jord av ditt matavfall! Från jord till bord. Kökskompostera på ett nytt, enkelt och miljövänligt sätt. Med hjälp av goda mikrober omvandlar du lätt dina matrester till...

Vegetarisk matlagning från grunden

Laga mat från grunden, helt vegetariskt. Med bra råvaror, färggranna och sprängfyllda med näring. Lär dig vad som händer när råvorna tillagas. När vi rostar eller hettar upp...

odlarkurs 2018

Hammarbyhöjdens gatuodlings odlarkurs 2018

Ansvarig: Peter Streijffert, författare, föreläsare, kock och hängiven odlarePlats: Bakgården Mariestadsvägen 14-22Tid: söndagar & onsdagar med start 20 maj, under...

Föreläsning om stadsodling

Den 21 mars föreläser jag om stadsodling och permakultur på Medborgarskolan i Stockholm. Du hittar information om föreläsningen här. Dela vidare:...

Odlingsprat i podden Odlarna

Nu kan du lyssna på intervjun med mig i podden Odlarna. Vi pratar stadsodling, gödning, bokashi och en massa annat spännande. Poddavsnittet hittar du här. Dela vidare:...

Matcha mat och och vin

Jag vill tipsa om kursen Matcha mat och och vin på Medborgarskolan i Stockholm. I tio år har jag hållit denna komplexa och njutbara kurs.    Läs om kursen här. Dela vidare:...

Att odla utan jord – hydroponisk odling

Nu öppnas en ny dörr till trädgården: hydroponisk odling – odling utan jord. Så nu när förädlingen tar fart på allvar kommer mina tidningspapperskrukor och...

Vinn min senaste kokbok Vego & Vin

Vinn ett signerat ex av min senaste kokbok Vego & Vin! Jag vill att fler ska upptäcka mina recept och tips på YouTube och mitt nya fina nyhetsbrev så därför lottar jag ut...

Vallens soppteater

Den 15 februari besöker jag Vallens soppteater i Kalmar med min råa matshow. Det blir prat om odling, mat och vin. Och musik förstås. Läs mer här Dela vidare:...

Bakom kulisserna med Rune Kalf-Hansen

Det blev ett väldigt trevligt och upplyftande samtal med Rune Kalf-Hansen när vi spelade in senaste avsnittet av Peter möter… både framför kameran och innan vi satte igång....

Intervju i Östra Småland

Östra Smålands Nyheter skriver om min musikaliska föreläsning. En intervju inför min kommande föreläsning i Kalmar den 15 februari. Läs intervjun här. Dela vidare:...

Här ska det pratas knivar

Inspelning till Smakbalans Youtube-kanal. Här ska det pratas knivar. Jag tipsar bland annat om knep för att hålla eggen vass. Du har väl inte missat att prenumerera på...

Kniven – min bästa vän i köket

Av alla redskap är just kniven min favorit. Ju duktigare jag blir i köket desto viktigare har kniven blivit. Nu gör jag allehanda uppgifter med kniven som tidigare krävde...

Signering av Vego & Vin

Julklappstips! Ge bort ett signerat exemplar av Vego & Vin, årets kokbok för mat och dryck i kombination. Träffa Peter på söndag den 17/12 klockan 13 hos EnAnnan Bokhandel...

Intervju i Camino

Den trevliga tidskriften Camino har pratat med mig om nya kokboken Vego & Vin. Det är väldigt roligt att allt fler kommer på att vegetarisk mat inte är något undantag. Och...

Peters kravlista för restauranger

Jag tycker inte att jag kräver så mycket. Kraven är rimliga. Men hur många lever upp till dem? Hur många restauranger i Stockholm har jag varit på som har minst en ambitiös...

Ekfatslagring påverkar vinet

Genom att lagra vinet i ekfat påverkas vinet på en mängd olika sätt. Ett vitt vin blir till exempel kraftfullare om det lagras på ekfat. En chardonnay till exempel kan vara...

Laga egen mat

Trött på dåliga halvfabrikat? Här kommer kampsången som får dig att vilja laga egen mat. Fler sånger och filmer om matlagning, vin eller odling hittar du på Smakbalans...

höstodling

Höstodling ända till december

Min hund Tilda gillar inte alls dagens väder och föredrar att vara inomhus snarare än ute i regnet men grönsakerna mår fantastiskt bra. Trots att det snart är december så går...

Vinbanken tycker till om Vego & Vin

Vinbanken har recenserat Vego & Vin och gillar det de ser. Där skriver de bland annat ”Att välja vin till vegetarisk mat är nytt för många och därför kanske inte...

Vi firar årets kokbok

Så här glad blir ens förläggare när den nya kokboken blir utsedd av Måltidsakademien till Årets kokbok inom mat och dryck i kombination. För andra boken i rad. Att intresset...

Minska matsvinnet – En föreläsning

Det här inlägget baseras på Peters föreläsning om att minska matsvinnet. Föreläsningen vänder sig till alla som känner att att de vill laga bättre, billigare och godare mat...

Matcha mat och vin på Medborgarskolan

24 november håller Peter kursen Matcha Mat&Vin på Medborgarskolan i Stockholm för tionde året i rad. ”Här lagar vi många små gourmeträtter med prima råvaror, enkelt...

Vinjournalen intervjuar Peter

Vinjournalen har pratat med Peter Streijffert om mat, vin och den nya kokboken Vego & Vin. I artikeln skriver de bland annat ”Till att börja med är Peter en riktigt...

Vego & Vin hos Tasteline

Tasteline har uppmärksammat Vego & Vin och skriver bland annat ”Peter Streijffert är en kokboks- och vinskribent med ett stort och genuint intresse för vin och mat....

Bokgalleriet recenserar Vego & Vin

Allt fler upptäcker och uppskattar Vego & Vin. Nu har Bokgalleriet recenserat och skriver bland annat följande. ”Vissa omständigheter gjorde att jag blev vegetarisk...

Vi äter oftare vegetariskt

Fyra av tio svenskar äter vegetariskt en eller flera gånger i veckan. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Axfood. Axfoods årliga vegoundersökning visar...

Fynda Vego & Vin till pluspris hos Bokus

Bokus lyfter fram Vego & Vin i deras pluskampanj. Så passa på att fynda kokboken som lär dig kombinera vegetarisk mat och vin. Du har chansen under november på...

Bubbel

Hur lätt är det att spela ukulele och sjunga om bubbel med en glad och energisk hundvalp vid fötterna? Inte alls verkar det som…...

Bokrelease med provsmakning

Nu har vi med skratt och glada miner firat den nya boken Vego & Vin med releasefest på förlaget. Det blev provsmakning, sång och härligt mingel. Tack alla ni som var med...

Peters Råa Matshow!

Den perfekta mat/vin/musik/showupplevelsen för eventet! Peters Råa Matlagningsshow baseras på Peters fjärde bok ”Smak: Mat&Vin – de bästa kombinationerna” och hans...

Kan insekterna rädda världen?

Det finns över 2000 ätbara insekter i världen och cirka två miljarder människor äter insekter i olika stor utsträckning. Insekter konsumeras i 80 procent av världens länder....

Kurs i stadsodling på Medborgarskolan

Nästa vecka håller jag stadsodlingskurs och föreläsning för Medborgarskolan. Är du nyfiken på olika sätt att odla i stadsmiljö eller vill komma igång med din egna urbana...

Vego & Vin gillas av bloggen Bokcirkel

Bloggen Bokcirkel har läst den nya kokboken Vego & Vin och det är tydligt att de verkligen gillar innehållet. Där skriver de: ”Bland annat slår författaren ett slag...

Peter på bokmässan 2017

Lansering av nya boken Vego & Vin på bokmässan i Göteborg. Det hela kan sammanfattas med mycket folk, många uppskattande ord och en del försök att överrösta sorlet med...

Höstodling

I skiftet september/oktober då somliga avslutar sina odlingar och tar bort allt organiskt, vänder upp och ner på jorden och fördärvar tillvaron för maskarna så väntar den...

Livets goda skriver om Vego & Vin

Vinsajten Livets goda uppmärksammar att Peter har släppt sin femte bok, Vego & Vin. Mycket trevligt på min ära. ”Väldigt lite finns skrivet om samspelet mellan gröna...

Årets skörd på Hammarbyhöjdens Gatuodling

Den förväntade avkastningen från Hammarbyhöjdens Gatuodling under ett år ser ut så här: Det är en ungefärlig uppskattning vars kanske främsta förtjänst är att den visar ett...

Bokashikompostering Hammarby

Vi producerar snudd på två hinkar Bokashikompost per månad. Merparten är grönsaksrester men blommor och tidningspapper ingår i mixen också. Vi är två vuxna vegetarianer som...

hugelbäddar

Bygga hugelbäddar av fällda träd

Bostadstadsrättsföreningen min, Brf ampeln 12, gjorde sig hösten 2016 av med ett tiotal träd runt huset. Och min plan var att tillvarata det fällda timret och därmed minska...

Solceller mumma för odlingen

På mina föreläsningar om att odla grönsaker pratar jag allt mer om vilket lyft solceller har inneburit för de växthus-ägare som fattat galoppen. Det var bra redan tidigare men...

En musikalisk föreläsning

I arbetet med min nya bok Vego & Vin och med förberedelserna för bokens lansering på bokmässan har jag spelat och sjungit som aldrig förr. Vilket i sin tur lett till en ny...

Alkoholfritt till mat

En god värd beaktar alla gästers smaker och behov. Ändå är det ganska ofta som nog så goda intentioner strandar när gästen väljer alkoholfritt. Kranvatten och måhända en...

Kan själv

Måste man vara ett proffs, nörd eller manisk för att göra egen majonnäs? Eller baka sitt eget bröd? Nej, man jag kanske är fel person att ge ett balanserat svar på den frågan....

Diska undan

Håll rent och snyggt omkring dig i köket. Diska undan efter hand så blir det mycket roligare att laga mat. Planera vilka pannor du behöver använda, kanske kan du använda samma...

Nässlor

Vild mat – nypon och nässlor

Nypon och nässlor är grejer det. Växer vilt men helt nära bebyggelser, finns i överflöd, är fullständigt gratis och fullproppade med nyttigheter. Nypon innehåller vitaminer,...

Svenska smaker

Jag har hållit vinprovningar i drygt sju år och därigenom lärt mig mycket om vad de som kommer till mina provningar gillar och inte gillar. Med detta som grund har jag en...

Så slipper du besk lök

När du hackar lök exponeras den för luftens syre och oxiderar, blir besk och luktar illa. Ju finare löken hackas desto snabbare går processen. Ett knep för att förhindra detta...

Smaken och trevlighetsfaktorn

Faktum är att man kan göra det mesta fel, servera vinet vid fel temperatur, till fel mat och i fel glas, men är det trevligt som sjutton. Ja då kan det smaka rätt bra ändå....

Gamla kryddor

Det är skillnad på timjan och timjan. Timjan i en kryddburk med bäst före-datum som passerats för tio år sedan och färsk timjan har snudd på noll gemensamt. Har du gamla...

Vassa knivar

Jag har kockat i ett 70-tal hem i Stockholmsområdet och för en hel del företag också och en sak har alla gemensamt – de har slöa knivar. Och snudd på ingen arbetsyta. Och...