Vego & Vin


Att kombinera vin med vegetarisk mat är en konst som få behärskar. Väldigt lite finns skrivet om samspelet mellan gröna rätter och ädla drycker.

Men i den här boken guidas du av författaren, kocken och vinkännaren Peter Streijffert som generöst delar med sig av tankar och erfarenheter kring vin, mat och grönsaksodling – och ger dig massor av spännande vegetariska recept på allt från alger och kimchi till grillade desserter.

Peter lär dig hur till exempel rosévin, rosébubbel, grüner veltliner och beaujolais blir fina parhästar när du lagar vegetariskt.

Och att även de mer kraftfulla rödvinerna kan hitta vego-kompisar.





Smak


Upptäck smakernas värld! Vad avgör hur maten och vinet smakar? Hur gör du för att undvika dåliga kombinationer och hur prickar du rätt?
”Det gick inte att lägga ifrån sig denna lilla pärla till kokbok. Jag blev totalt trollbunden från första stund.” Joanna Björkqvist, Bokcirkel.se
I boken lotsar Peter Streijffert dig till smakupplevelser du inte visste fanns. Med hundratals vinprovningar och matkurser i ryggen berättar han hur du väljer de bästa vinerna till din favoritmat. Och det handlar inte bara om lyxvin och festmat. Peter visar hur du lätt kan höja smakupplevelsen även på vardagsmaten och enkla viner. Och hur du kan kombinera viner till vegetarisk mat.

Härliga och lättlagade recept, som till största delen är vegetariska, varvas med insikter om kombinationerna som fungerar – smakerna du alltid kommer att lyckas med.




Vald till årets kokbok av Måltidsakademien i kategorin ”Mat och dryck i kombination”!



Odla för köket


Odla din egen mat, på köksbänken, på balkongen eller i trädgården. Det är enklare än du tror.
”De små odlingsutrymmenas mästare bjuder på en inspirerande provkarta över alla de grönsaker och kryddor som ganska enkelt kan fås att frodas på köksbänken och balkongen eller på kolonilotten.”Mats-Eric Nilsson, SvD
Börja med att odla persilja på fönsterbrädan och helt plötsligt är du på väg att bli en odlare. Men för att nå dit krävs en annan ambitionsnivå än att bara så lite saker. Ett engagemang i allt från planering och växtföljd till gödsling och skörd. Men gör du rätt kan du skörda hela säsongen, från juli till december och använda allt i köket.

I den här boken ger Peter sina bästa odlingstips för den mindre odlingen, för balkong, uteplats, trädgård och kolonilott. Hur du planerar och lägger upp din lilla odling för att få så bra råvaror som möjligt till köket. Plus recept förstås.

Några exempel på nyttigheter ur boken:
Samplantera och spar utrymme / Rätt gröda på rätt plats / De bästa grönsakerna på liten yta / Balkongen som orangeri / Odla året runt / Gödsling med gräsklipp / Höga, smala, fyrkantiga krukor spar plats. Korg är lätt och rätt / Bönor och ärtor tar liten plats i krukan och gödslar fint.



Matduellen


I Matduellen bjuder Peter Streijffert på sina bästa lunchrecept och han visar i sina dueller mot fryst snabbmat att hemlagat vinner. Det blir mycket billigare – cirka 9 kronor i snitt – och går dessutom snabbare.

Det hela började med att Peter Streijffert startade bloggen matduell.se där han utmanade snabbmatsjätten Findus och jämförde kostnad och tidsåtgång – de grenar som Findus borde vara bäst på. Att tävla om kvalitet skulle inte vara någon match. Peters mat är helt enkelt mycket nyttigare, miljövänligare, godare och mer förföriskt doftande.

Efter 287 matdueller och två år var det klart att hemlagat hade vunnit. Det blev inte bara billigare utan också godare och bättre för miljön.

Den här boken är mycket mer än en kokbok och en tävling. Den handlar om ett sätt att leva som faktiskt kan skapa en revolution i köket. Men det är en snäll revolution.

Peters program bygger på enkla principer: 

Laga mer mat än du behöver för stunden. Frys in det som blir över.
 Utgå från det du redan har hemma i frysen, skafferiet och trädgårdslandet. Använd råvaror istället för halvfabrikat. 

Så enkelt kan det formuleras, men verkligheten är förstås mer komplex.