Brut eller Dulce – hur mycket socker är det i vinet?

Brut betyder torrt. Mousserande vin kan vara torrt (brut) eller sött (dulce) – och allt däremellan.

Om bubblet ska vara torrt, brut, tillsätts max 15 gr socker/liter, om den ska vara halvtorr, secco, tillsätts mellan 17-35 gr socker och ska den vara söt, dulce tillsätts minst 50 gram socker/liter.

Detta gäller för mousserande viner:

Extra Brut: Under 6 g socker per liter

Brut: Under 12 g socker per liter

Extra Dry: Mellan 12 och 17 g socker per liter

Sec: 17 till 32 g socker per liter

Demi-Sec: 32 till 50 g socker per liter

Doux: 50 g socker per liter. 

Socker finns i vindruvor. I vintillverkningen jäser druvorna och omvandlas till alkohol. Allt socker blir inte till alkohol, utan en del blir kvar i det färdiga vinet. I de viner som har minst socker finns 1-2 gram per liter. Det minsta värdet som anges är <3 gram socker per liter.

Detta gäller för vin:

0 – 4 gram socker per liter är torrt

5 – 18 gram socker per liter är halvtorrt

19 – 45 gram socker per liter är halvsött

45 gram socker per liter och därutöver är sött.

Dela vidare: