Crème brulé med lakrits

Crème brulé med lakrits ur boken Smak av Peter Streijffert

En fantastisk dessert som får sitt lyft av lakristbitarna. Lakrits är en sorgligt underskattad smaksättare. Prova att smaksätta rostade rotsaker med lakritspulver till exempel. Rödvinsvänligt!

Till denna dessert blir Sauternes utmärkt.

  • 4 portioner

    Det här behöver du:
    • 4 äggulor
    • 4 msk strösocker
    • 2,5 dl vispgrädde
    • 5 bitar färsk, söt lakrits
    • ett par matskedar råsocker till den brända ytan

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 150°. Häll hett vatten i en långpanna eller ugnsform, så mycket som krävs för att vattennivån ska nå till hälften av formarna du ska använda.

    Värm upp vispgrädden ihop med strösockret. Ta av kastrullen från värmen precis när det börjar koka. Vispa upp äggulorna i en bunke så att de blir lite fluffiga, och häll ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa.

    Fyll formarna, och ställ ner dem i vattenbadet. Låt det stå i mitten av ugnen i ca 25–30 min.
    Ställ formarna i kylen minst 3 timmar.

    Skär lakritsen i små bitar och tryck ner i formarna. Täck formarnas yta med råsocker, och bränn av med brännare för att få den karamelliserade ytan.

  • Tid: 40 minuter

    Svårighetsgrad
    Avancerad

    Dela receptet: