Fläderchampagne

Fläderchampagne

Fläderchampagne tar lite tid att göra och är en aning meckigt. Det kan bli klibbigt blött och kräver en del rengöring. Frågan är: Är det värt det? Ja! Det blir så somrigt och läskande gott.

  • 4 portioner

    Det här behöver du:
    25 fläderblomsklasar
    3 l vatten
    4 dl socker
    2 citroner
    2 msk äppelcidervinäger

    Gör så här:
    Rensa fläderblommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte. Blanda socker, vinäger och vatten i en stor bunke. Pressa citronerna och tillsätt saften och allt citronskal i bunken tillsammans med fläderblommorna. Rör om och låt stå övertäckt i sval rumstemperatur ett dygn.

    Sila saften genom en silduk eller kökshandduk och häll upp på väl rengjorda glas- eller plastflaskor med skruvkork. Fyll inte flaskorna riktigt ända upp. Låt stå i sval rumstemperatur 3–4 dagar. Kontrollera om drycken har blivit kolsyrad. Bubblar den ställer du in flaskorna i kylen, annars låter du dem stå kvar i rumstemperatur ytterligare några dagar. Låt inte korken vara fullt åtskruvad. Det kan då bli
    övertryck och flaskor som smäller.

    Serveras kyld. Förbruka champagnen inom en månad.

     

  • Tid: 3-6 dagar

    Svårighetsgrad
    Mellan

    Dela receptet: