Friterade hallon med syltade citronskal & lakritssås

Friterade hallon

Hallon är underbara i desserter i nästan alla former och varianter. Så varför inte prova att fritera dem! Här serveras de med syltade citronskal och lakritssås.

Vintips: Sött vitt vin, gärna med smak av svampen botrytis med i bilden. En mycket söt och frisk smak med inslag av aprikosmarmelad, apelsin, mandelmassa, sultanarussin och honung fungerar bäst. Serveras vid cirka 8°C

  • 4 portioner

    Det här behöver du:
    200 g hallon
    2 dl dinkelmjöl
    2 dl vatten

    Syltad citron:
    2 citroner
    3 dl socker
    2 dl vatten
    5 stjälkar citronmeliss

    Lakritssås:
    0,5 dl grädde
    0,5 dl vatten
    0,5 dl socker
    2 msk kakao
    2,5 msk lakritspulver

    Gör så här:
    Vispa ihop dinkelmjöl och bakpulver med vattnet till en jämn smet. Värm oljan i en kastrull till 180°C.

    Doppa några hallon i taget i frityrsmeten, använd en gaffel till hjälp och fritera sedan hallonknytena i den heta oljan. När de är gyllene och
    lätta är de klara. Ta upp dem och lägg på hushållspapper. Pudra med florsocker.

    Syltad citron: Skär citronskalet, utan det vita, i tunna skivor och strimla. Koka upp socker och vatten med citronstrimlorna och sjud i 30 minuter. Låt svalna. Rör ner citronmeliss.

    Lakritssås: Blanda alla ingredienserna och koka ihop fem minuter under omrörning tills såsen tjocknar.

     

  • Tid: 50 minuter

    Svårighetsgrad
    Avancerad

    Dela receptet: