Gratinerad långkål

Gratinerad långkål

Långkål är en klassiker i juletider. Den här varianten är riktigt enkel och nästan omöjlig att misslyckas med. Supergott och nyttigt dessutom. Kanske en ny favorit till julbordet.

  • 4 portioner

    Det här behöver du:

    250 g färsk grönkål (ca 2 liter hackad)

    3 ½ dl vatten

    ½ buljongtärning

    1 ¼ dl havregrädde

    2 dl riven ekologisk lagrad ost/vegan-ost

    salt, peppar, muskot

    Gör så här:

    Skär bort den tjocka mittnerven på grönkålen och hacka sedan kålen, den behöver inte vara alltför finhackad.

    Koka upp vattnet med buljongen. Lägg i grönkålen och rör om. Låt koka utan lock tills grönkålen är riktigt mjuk och vätskan kokat bort. Tillsätt sojagrädde, peppar och muskot. Låt sjuda upp. Smaka av med salt.

    Om såsen skulle bli lös kan du röra ihop lite vetemjöl eller majsenamjöl med vatten och sedan röra i kålen.

    Häll över i ugnssäker form och fördela riven ost över. Gratinera i ugn 200 grader i 7 min.

  • Tid: 40 minuter

    Svårighetsgrad
    Lätt

    Dela receptet: