Grönkålspaj med valnötter

grönkålspajer med valnötter

I de här små munsbitarna möter grönkål valnötter. En mix som fungerar mycket bra enligt min mening. Pajerna passar både som förrätt eller som en av flera mellanrätter vilket är ett trevligt sätt att lägga upp en måltid.

  • 4 portioner
    Det här behöver du:

    Pajdeg
    • 3 dl dinkelmjöl
    • 125 g smör
    • 1 msk vatten
    • 1 tsk salt
    Fyllning
    • 3 ägg
    • 4 dl mjölk
    • 1 tsk salt
    • 200 g grönkål
    • 1 gul lök
    • 3 klyftor vitlök
    • 2 msk rapsolja
    • 150 g blåmögelost
    • 1 dl valnötter
    • 1 dl riven lagrad ost


    Gör så här:

    Sätt ugnen på 225 grader.
    Nyp ihop mjölet med smöret. Tillsätt iskallt vatten och salt. Knåda ihop till en deg.
    Låt degen vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
    Vispa ihop ägg och mjölk med salt. Hacka grönkålen. Hacka den gula löken och vitlöken fint.
    Stek grönsakerna i rapsolja i 2 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna något.
    Kavla ut degen. Dela den i 12 rutor och fördela i groparna på en muffinsplåt. Nagga dem lätt med en gaffel. Förgrädda i 7 minuter.
    Ta ut pajen och lägg i grönsaksblandningen. Häll på äggstanningen. Smula över mögelosten och valnötterna. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
    Grädda pajen i ungefär 30 minuter och fördela den rivna osten över pajerna. Låt pajerna gå i ugnen tills de har fått fin färg (ca 10 min till).
    Servera gärna med en grön sallad med friska äppelbitar och syltad svamp!
  • Tid: 60 minuter

    Svårighetsgrad
    Mellan

    Dela receptet: