Grönsaker och vin – hur ska du tänka?

Ju lättare rätt – desto mer lutar det åt vitt vin. Är rätten kraftigare kan det passa bättre med rött. Är du osäker? Ligger rätten mitt  emellan? Välj rosé-bubbel! 

Lätta rätter

sallader med friska smaker (citron, vitlök, chili, salladslök).

Vintips (vita viner): gruner veltliner, chardonnay, albarino, pinot blanc

Kraftiga rätter

Stekt halloumi, rostade nötter, rostade rotsaker, ugnsstekt aubergine, brynt lök, bönor etc.

Vintips (röda viner): beaujolais, pinot noir, lagrein

Svårt:

Råa grönsaker. Rå lök, rå tomat, rå grön paprika. Kronärtskocka.

Grön paprika är svårare än röd till exempel.

Lätt:

Alla grönsaker blir vinvänligare av att tillagas. Rå lök hopplöst – brynt lök suveränt! Rå svamp knepigt – smörstekt svamp himmelskt!

Dela vidare: