Jul-Falafel med saffran

Jul-Falafel med saffran

Falafel kan vara ett festligt vegetariskt alternativ till de traditionella köttbullarna på julen. Den här versionen av falafel är med saffran vilket doftar härligt. Fungerar givetvis lika bra utanför julbordet och då gärna i sällskap med tillbehör som balanseras bra mot saffran. 

  • 4 portioner
    Det här behöver du:

    • 2 burkar kokta kikärter, ca 470 g avrunnen vikt
    • 1 1/2 tsk ingefära
    • 0,5 paket saffran (upplöst i 1 msk hett vatten)
    • 1 vitlöksklyfta
    • 1 tsk salt
    • 1 1/2 msk rapsolja
    • 1 ägg (veganalternativ: aquafaba)
    • 1-2 msk potatismjöl
    • Rapsolja att fritera i

    Gör så här:
    Mixa avsköljda kikärter till en slät massa. Hacka vitlöken och tillsätt kryddor, olja, ägg och blanda i potatismjöl tills du har en kladdig, ganska lös massa. Forma bollar av smeten.

    Hetta upp rikligt med olja i en kastrull. Lägg ner bollarna i pannan och fritera tills de har en fin yta runtom.

  • Tid: 50 minuter

    Svårighetsgrad
    Avancerat

    Dela receptet: