Kall Borstj med pepparrotsyoghurt

Borstj

Rödbetssoppa (Borstj) är bland det bästa du kan göra med rödbetor. Denna kalla variants användningsområde är närmast att likna vid den spanska tomatsoppan gazpacho. Perfekt en varm sommardag! Gör gärna tre liter när du ändå är igång. Men här är ett recept för fyra personer, 1,5 liter.

  • 4 portioner

    Det här behöver du:
    Soppan:
    3 stora ekologiska rödbetor
    1/6 ekologiskt vitkålshuvud
    1,2 liter vatten
    2 msk grönsaksfond
    timjan
    salt och peppar

    Pepparrotsyoghurten:
    2 dl avrunnen yoghurt (eller turkisk yoghurt)
    1 msk pepparrot på tub

    Gör så här:
    Skala och skär rödbetorna i bitar. Skär vitkålen i grova strimlor.

    Koka upp vattnet och tillsätt grönsakerna, fond och timjan.

    Låt koka tills rödbetorna är mjuka.

    Mixa och smaka av. Låt svalna, lägg i tio isbitar och låt kallna.

    Servera med pepparrotsyoghurt och bröd.

  • Tid: 40 minuter

    Svårighetsgrad
    Lätt

    Dela receptet: