Karamelliserad kladdkaka

Kladdkaka

Alla älskar väl kladdkaka? Här kommer en spännande twist på den älskade klassiska kladdkakan. Allt hänger på att ta ut kakan ur ugnen i rätt tid. Så var fokuserad och släpp mobilen för böveln. Ett rött sött vin eller en moscatel blir bra.

  • 4 portioner

    Det här behöver du:
    2 ägg
    1 dl strösocker
    1 tsk Peters vaniljsocker (recept på s. 110)
    1 tsk bakpulver
    4 msk kakao
    50 g mörk choklad
    2 dl dinkelmjöl
    75 gram smör
    1/2 burk kondenserad sötad mjölk
    0,5 dl blötlagda linfrön
    topping: sesamfrön

    Gör så här:
    Karamelliserade mjölken: Ta bort papperet från burken med den kondenserade mjölken och koka den oöppnade konservburken 2 tim
    i en stor gryta med vatten som täcker burken. Kyl ner burken och öppna, voilà – dulce de leche! Karamelliserad mjölk!

    Kladdkakan: Ställ ugnen på 175°. Hacka chokladen grovt. Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop smör och socker. Blanda de torra ingredienserna samt chokladen och linfröna och rör ner i smeten. Rör sist ner äggen. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter.

    Börja med att breda ut hälften av kladdkakssmeten i den. Klicka ut den karamelliserade mjölken och sen resten av kaksmeten. Toppa med sesamfrön.

    Ställ in i ugnen i ca 20–25 min. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ställ i kylen där den kommer att stabiliseras.

  • Tid: 50 minuter

    Svårighetsgrad
    Mellan

    Dela receptet: