Sötade rödviner – sötad Prosecco

En visst sötma är helt naturlig i röda viner – en annan sötma är det inte. Det är denna andra sötma som det ska handla om här. De skamfullt uppsötade vinerna som tillika är de populäraste vinerna. Några av Systembolagets mest sålda viner är också några av de allra mest uppsötade. Detta gäller rött, vitt, rosé och mousserande. Men vi börjar här: Så gott som alla viner innehåller en viss mängd socker på grund av att jästen aldrig lyckas omsätta allt socker i druvorna till alkohol under jäsningen. En rest av 1-3 gram socker per liter kan därför finnas även i de torraste vinerna. Seriösa viner har inte mer sötma än så. Men är det mer än så är det ”torra” vinet på god väg att bli sött. Och de populäraste vinerna kan ha så mycket som 12 g sötma per liter!

Varför sötas då vinet upp? Ja, lite av samma skäl som man pressar upp vinet i en högra alkoholhalt, det framstår (vid en hastig avsmakning) som bättre. Sockerhalten i vinet ger ett omedelbart intryck av större generositet och mjukhet. Men sockret och alkoholen överslätar också brister i vinet. Vill du veta hur mycket ditt favoritvin innehåller? Sök vinet på Systembolagets hemsida. Ett exempel: Den populära röda boxen från Italien The Big Zin innehåller 12 g socker/l.

Värsta sötsliskigheterna bland de ”torra” mousserande vinerna hittar vi föga förvånande bland Proseccon. Prosecco är nämligen det i särklass populäraste bubblet. I topp återfinns bland andra Prosecco Pizzolato med 15 gr socker/l och Prosecco la Robínía Extra Dry med 12 gr/l. Chapel Hill Sparkling Chardonnay är en annan storsäljare med ohemul sötma, 11 g/l.

Vad är då problemet? Jo, socker är dåligt på många sätt, för hälsan och smaksinnet inte minst. Ju mer socker vi får i oss ju sämre blir vi på att uppfatta smaker. Lägg av med läsk och smågodis och du kommer att uppleva en värld av nya smaker och söta nyanser i grönsaker som förut upplevdes som ”tråkiga”. Nobba de uppsötade vinerna och du kommer att belönas mångafallt, inte minst av dina smaklökar.