Lär dig torka svamp

torka svamp

Att torka sin egen svamp är både lätt och gott eftersom du koncentrerar svampens smakämnen. Torkad svamp håller sig i flera år och är ytterst användbar. Det finns många sätt att torka svamp på men det viktigaste är att du har god ventilation, låg värme i början och sedan lite högre i slutet.
Skivlingar, soppar och odlad svamp är till exempel bra att torka.

• Skivlingar – trattkantareller, svart- och rödgul trumpetsvamp, kremlor etc • Soppar – Karl-Johan, stensopp, brunsopp, etc • Odlad svamp – champinjoner, portabello, shiitake etc

Du kan torka svamp på flera sätt

Stora svampar bör delas medan små kan torkas hela.

Torka i ugnen på låg temperatur och med ugnsluckan på glänt. Svart trumpetsvamp, blodriskor och kantareller bör torkas i max 30 grader för att inte bli beska.

Torka på ett myggfönster, använd då gärna en fläkt eller kupévärmare för att snabba på processen.

Soppar och andra mer kompakta svampar skärs i tunna skivor innan de torkas.

När svampen är riktigt torr och smulbar är den klar. Förvara i burk med tätslutande lock.

Blötlägga torkad svamp

Blötlägg i vatten. Tunna svampar som trattkantarell behöver bara 15-20 minuter, medan tjockare som Karl Johan kan behöva blötläggas i upp till 3 timmar.