Låt inte färgen lura dig

rosé

Rosé är likt ett synnerligen lätt rödvin med hög syra och tydlig bärsmak. Men det påminner också om ett vitt vin. Med förbundna ögon kan det faktiskt vara svårt att med smaken avgöra skillnaden mellan rosé och vitt vin. I dess mer godislika stil, bland annat representerad av white zinfandel, är det ett ganska uselt matvin. Men i dess stramare gestalt passar det till snudd på allt, inte minst vegetariskt. Det första att slå fast är att färgen inte har någon betydelse för smaken. Det är en av många felaktiga uppfattningar om rosé.

Här följer några till: 
Rött vin blandas med vitt? Nej, med ett undantag – champagne. I de flesta vinländer och vindistrikt är detta förbjudet – ett rosévin tillverkas oftast som ett vitt vin men med blå druvor. Men det förekommer att man även använder vita druvor när man gör rosé. Då blandar man de röda och vita druvorna redan i början av vinifikationen, eftersom det är förbjudet att göra det i slutet.

Dela vidare: