Mandelbiffar

Mandelbiffar

Goda, goda mandelbiffar med stekt halloumi och syrliga grönsaker. Lite trixigt kanske men väl värt det. Stek med försiktighet och stor ömhet. Drick Beaujolais till.

  • 4 portioner

    Det här behöver du:
    150 g mandlar
    1 dl röda linser
    1 liten gul lök
    0,5 dl dinkelmjöl
    1,5 dl ströbröd
    2 ekologiska ägg
    1,5 dl valfri riven ost
    1 pkt halloumi
    1 l vatten
    salt och peppar

    Syrliga grönsaker:
    6 st rädisor
    2 morötter
    1/2 kålrabbi
    3 skärbönor
    1 liten gul lök
    1 dl dill, grovhackad
    1 dl honung
    2 st citroner, skal och saft
    1 tsk salt
    peppar

    Gör så här:
    Koka linserna. Mal mandlarna i en mixer. Finhacka löken tunt och riv osten. Blanda mandel, ströbröd, dinkelmjöl, lök, ost, ägg, salt och
    peppar.

    Koka upp ca 1 l vatten med 1 msk salt i en hyfsat stor kastrull. Forma bullar av smeten och lägg dem sedan i det kokande vattnet. Fånga upp bullarna med en hålslev när de flutit upp till ytan. Stek dem sedan i smör eller olja tills de blivit gyllenbruna. Skiva halloumi och stek på medelhög värme tills de får färg.

    Syrliga grönsaker:
    Skär rädisorna i kvartar. Ansa och skala morötterna och dela dem i mindre bitar än rädisorna. Skär löken i mindre bitar än morötterna. Skär bönorna och kålrabbin i samma storlek som rädisorna. Förväll grönsakerna 4 min i lättsaltat vatten. Kyl i kallt vatten. Sjud försiktigt citronskal, citronsaft, honung och salt i en kastrull tills honungen löst upp sig. (Hit kan du förbereda dagen innan.)

    Häll lagen över grönsakerna. Blanda i dillen och rör om ordentligt. Låt stå svalt ca 1 tim före servering.

  • Tid: 50 minuter

    Svårighetsgrad
    Mellan

    Dela receptet: