Morotskaka med basilikamarinerade jordgubbar

Morotskaka med basilikamarinerade jordgubbar

Morotskaka med basilikamarinerade jordgubbar är en spännande dessert med en smula knepigt vinval. Morotskakan är ett vin och jordgubbarna ett annat. Men varför krångla till det? Så fort man hamnar i ett slikt dessert-läge är ett ädelsött vin som Sauternes lösningen.

  • 4 portioner

    Det här behöver du:
    Kakan:
    1 dl rapsolja
    1,5 dl socker
    1,5 dl rivna morötter
    1 ägg
    1,5 dl dinkelmjöl
    1 tsk bakpulver
    0,5 tsk salt
    0,5 tsk riven muskotnöt
    0,5 tsk kanel
    0,5 tsk kardemumma
    1 dl pumpakärnor
    sesamfrön

    Topping:
    50 g smält smör
    0,5 dl riven morot
    75 g philadelphiaost
    1 dl florsocker
    1 tsk vaniljsocker
    1/2 citron, skal och saft
    färsk basilika

    Gör så här:
    Vispa olja och socker luftigt. Rör ner morötterna och ägget. Tillsätt de torra ingredienserna och pumpakärnorna. Häll smeten i en smord
    form, beströdd med sesamfrö. Grädda 20 min i 200°. Låt svalna.

    Vispa samman ingredienserna till glasyren och fördela den över kakan. Toppa med färsk basilika. Ställ svalt i 30 min.

    Basilikamarinerade jordgubbar:
    20 jordgubbar
    1 näve basilikablad
    1 msk god balsamvinäger

    Skär bären i små bitar, riv basilikan smått. Blanda alltsammans med vinägern.

  • Tid: 50 minuter

    Svårighetsgrad
    Mellan

    Dela receptet: