Peters Poolishbröd

poolishbröd

När du väl har börjat göra en poolish (och använder minimalt med jäst) så finns det ingen återvändo, du kommer aldrig mer använda en hel jästtärning. Istället för kylskåpskall jäst i koma får du glad och livlig jäst. Vem vill inte ha det?

  • Två limpor

    På morgonen
    Det här behöver du:
    5 g jäst
    300 g ljummet vatten
    300 g vetemjöl

    Gör så här:
    Vispa samman ingredienserna i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur över dagen tills degen är full av bubblor.

    På kvällen
    Det här behöver du:
    350 g ljummet vatten
    600 g vetemjöl
    100 g fullkornsdinkelmjöl
    20 g salt
    8 g jäst

    Gör så här:
    Blanda samman ingredienserna med poolishen och arbeta samman degen ordentligt så den blir smidig. Plasta in och låt vila en timme.

    Baka ut två limpor och lägg på plåt. Låt bröden jäsa under duk en timme.

    Sätt ugnen på max värme (250 grader). Lägg in bröden på plåten i ugnen och spruta snabbt in vatten med en blomspruta innan du stänger luckan. Sänk ugnsvärmen till 200 grader efter tio minuter.

    Ta ut bröden efter 30 minuter, eller när brödens innertemperatur är 98 grader.

  • Tid: 15 minuters arbetstid + gräddning

    Svårighetsgrad
    Lätt

    Dela receptet: