Här har vi samlat alla inslag som är filmade.
Du hittar allt från Peters möten med spännande
personer till tips om mat, vin och odling. Häng med...

Smakbalans Play

Matlagning

Därför har jag alltid lök och kål hemma

Två grönsaker som är riktigt bra att ha hemma och som det går att trolla fram många bra maträtter med är lök och kål. För mig är det något jag helst inte vill vara u...

Lakrits i maten

Lakrits som smaksättare är spännande och väldigt användbar. Särskilt om du vill att den vegetariska maten ska passa riktigt bra till rödvin. Vegetariska recept och vintip...

Parmesangratinerade morötter

Morötter är användbart på så många sätt. Här lagar jag till dem i ugn och tar hjälp av bland annat parmesanost som smaksättare. Det är enkelt att laga till och blir t...

Baka med jäskorgar

Jäskorgar kan vara till stor hjälp när du bakar matbröd. Förutom att bröden kan bli väldigt vackra så underlättar en jäskorg om du arbetar med en lös deg. Häng med.....

Ljummen rotsakssallad

Här kommer en receptvideo på en ljummen sallad med rotsaker. Inte alls någon traditionell sallad med gurka och tomater. Verkligen inte. Den här är mycket roligare. Och vinv...

Hitta rätt ost till maten

Har du hittat en kombination av ost och vin som du verkligen gillar så kan det vara en idé att ta med den kombon i matlagningen. Mer om mat och vin hittar du på:

Doftens betydelse för smaken

Det vi tror är smaker är oftast en kombination av smak och doft och i vissa fall är smaken helt beroende av doften. Testa att smaka olivolja medan du håller för näsan......

Grönsakssås

Den här gången gör jag en snabb och enkel grönsakssås som passar utmärkt med exempelvis pasta. Huvudrollsinnehavarna i den här såsen heter morot, lök och fänkål. Mer ...

Gör ditt kök till en liten matfabrik

Har du tröttnat på att släpa hem halvfabrikat och trista frysrätter? Här kommer några tips om hur du blir din egna lilla matfabrik, med bara schyssta råvaror. Matinspir...

Tofubiffar

Av tofu kan du göra en massa godsaker, till exempel tofubiffar. De här får bland annat sin smak av morot, lök och selleri. Receptet hittar du på: ...

Äggtoddy

En härlig dessert där färska blåbär blir pricken över i. Extra lyx blir det också när du toppar det hela med frostad citronmeliss. För att ge toddyn lite mer fyllig oc...

Äggtoddy

En härlig dessert där färska blåbär blir pricken över i. Extra lyx blir det också när du toppar det hela med frostad citronmeliss. För att ge toddyn lite mer fyllig oc...

Ostomelett

Varför krångla till det? Vill du laga något snabbt och gott så är en omelett ett säkert kort. Det här är en enkel variant med lök och ost. Fler recept hittar du på:

Brynta alger med pepparrot

Alger är med sina smaker från havet en både spännande och nyttig råvara som är väl värd att utforska. Här möter algerna pepparrot vilket ger den här rätten det sting...

Frukt och bär i maten

Här kommer några snabba matlagningstips om hur du kan använda frukt och bär i maten. Vi har mycket att lära av andra matkulturer... Mer om spännande smakkombinationer hit...

Enkelt & Vegetariskt - Karamelliserad lök

Här visar Peter Streijffert hur du lyfter löken till nya nivåer genom att karamellisera den. Det är riktigt enkelt att lyckas, det krävs bara att du behåller ditt tålamod...

Bärgrogg med ingefärsgrädde

En härlig mix där röda bär möter ingefära. När bären och grädden varvas och sedan toppas med grön mynta får du en riktigt fin färgpalett. Receptet hittar du på

Karamelliserad lök

Peter pratar om möjligheterna med karamelliserad lök. Ett tillbehör som är lätt att laga och passar till väldigt mycket. En liten pärla helt enkelt. Recept och fler matl...

Rensa kylskåpet med mellanrätter

Mellanrätter är ett perfekt sätt att rensa skafferiet och kylskåpet. När det är svårt att få resterna att räcka till något vettigt kan en mellanrätt vara ett bra alte...

Smaksättare som får maten att lyfta

Ge maten fylligare smak genom att tillsätta en liten dutt av en smaksättare. Exempelvis mörk choklad, lakrits, rödvin eller kaffe. Men ta inte i för mycket, det gäller att...

Knepen som hjälper dig med förrätten

Peter ger några snabba tips kring förrätter. När det är stressigt att hinna med både varmrätt och efterrätt är det frestande att hoppa över förrätten. Men det behövs inte,...

Vin

Peter möter... Gabriella Hegelund

Gabriella är vinimportör och vinexpert. Så här blir det prat om vin och vad som är ett bra vin. Hur du hittar bra viner och varför det är så viktigt med vinmakare som br...

Rätt glas för sherry

Vilken sorts glas dricker du sherry ur? Peter visar och förklarar i rekordfart vad du behöver tänka på när du väljer sherryglas. Mer om vin hittar du hos Smakbalans på:

Allt vegetariskt blir gott med rosébubbel

Vill du äta vegetariskt och dricka vin till men är osäker på vilket vin du ska välja? Testa rosébubbel. Det blir rätt varje gång. Typ. Mer om vin och mat hittar du hos S...

Peter möter Philippe Saillard

Nu möter Peter vinexperten och vinimportören Philippe Saillard. Det blir prat om terroir och de små vinproducenterna i jämförelse med de stora. Mer om vin hittar du på:

Peter möter Karsten Thurfjell

I det här avsnittet av Peter möter... så samtalar jag med en av Sveriges främsta vinexperter, Karsten Thurfjell. Det blir bland annat trendspaning och samtal om vinkvalitet....

Därför hyllar vinexperterna sherry

Varför är det bara vinexperter som upptäckt sherry? Sherry är nämligen en utmärkt dryck som passar till otroligt många smaker. Det är nog så att sherry passar till allt...

Vinets temperatur - tänk så här

Det finns flera faktorer som påverkar hur vi upplever ett vin. Till exempel vinets temperatur. Hur ska du då tänka för att hitta den rätta temperaturen för ditt vin? Peter...

Peter möter Björn Rosbro, vinexpert

Peter möter Björn Rosbro, vinexpert. Peter och Björn pratar bland annat om varför det finns så mycket tråkig champagne. Om du kan vara säker på att få ett bra och spän...

Knepen som hjälper dig med förrätten

Peter ger några snabba tips kring förrätter. När det är stressigt att hinna med både varmrätt och efterrätt är det frestande att hoppa över förrätten. Men det behövs inte,...

Därför ska du lufta vinet

Tycker du att det verkar krångligt att lufta vinet innan det ska drickas? Peter berättar hur du gör det riktigt enkelt och förklarar varför det är en bra idé att lufta vinet...

Bästa vinerna för asiatisk mat

Om du tänker äta asiatisk mat, till exempel indiska eller thailändska rätter och vill dricka vin så gäller det att tänka rätt för att få smakerna att lyfta. Här får du några...

Smakbryggor

Ibland behövs det en liten extra knuff för att maten och vinet ska passa riktigt bra ihop. Då heter lösningen smakbryggor. Det kan till exempel vara den rätta marmeladen till...

Konsten att förena ost och vin

Ost och vin är en underbar kombination men det är inte alltid helt lätt att hitta de rätta kombinationerna. Här kommer några snabba tips....

Rött vin till vegetarisk mat - en utmaning

Att hitta rätt rött vin till vegetarisk mat kan vara utmanande. Men det går om du väljer lämpliga råvaror och undviker de allra kraftfullaste vinerna. Här kommer några bra tips....

Starka kryddor - vinets fiender

När du väljer kryddstark mat så gäller det att se upp om du vill dricka vin till. Här har vi att göra med vinets fiender. Men det finns lösningar att ta till....

Hitta vinets vegetariska vänner

Här kommer några korta tips kring vilka ingredienser som passar bra till vitt respektive rött vin. Gillar du rödvin så kan det vara klokt att alltid ha en bit halloumi hemma...

Odling

Odla zucchini på balkongen

Zucchini är en riktig favorit att odla. Förutom den goda grönsaken är blommorna en delikatess. Har du en balkong som du vill odla på? Satsa på en rankande zucchini och lå...

Peter möter... Jessica Lyon

Här möter jag Jessica Lyon från OdlingsTV. Det blir prat om allt från hydroponisk odling med akvarievatten till hur det kommer sig att det blir fler och fler plantor för va...

Peter möter Ingela Bendt

Nu blir det prat om kolonilotter. Jag har fått en pratstund med Ingela Bendt som sedan länge är kolonist. Så vilka är det egentligen som har kolonilott nuförtiden och vad ...

Odla perenna grönsaker

Det är tacksamt att odla perenna grönsaker som kör igång alldeles av sig själva. Till exempel rabarber och jordärtskockor. Mer om odling finns på Smakbalans webb:

Solceller och odling

Solceller kan vara till bra hjälp vid odling av grönsaker, inte minst om du bor i den norra halvan av Sverige och odlar i växthus. Frostvakt och ventilation kan drivas av sol...

Nordiska Trädgårdar 2018 - Hemmaodlat

Smakbalans träffar Hemmaodlat på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar och pratar hydroponisk odling. Varför det är så himla intressant och vilka det passar bäst... det får vi...

Nordiska Trädgårdar 2018 Biodlarna

Rapport från Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 2018. Här hälsar jag på hos Biodlarna som berättar hur vi kan göra livet lättare för alla bin och vilka frukter och grönsaker...

Färgkoda plantorna under förodlingen

Har du många plantor och många olika sorter så kan det här tipset kanske underlätta. Med hjälp av färgkodning håller du lätt ordning på de olika sorterna. Mer om odlin...

Peter möter... Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås från Koloniträdgårdsförbundet är inte bara journalist och författare som skriver om odling utan även en rutinerad stadsodlare. Just stadsodling och ...

Hydroponisk odling en kort förklaring

Hydroponisk odling är ett metod för att odla utan att använda jord. Det är ett sätt att kunna odla stora mängder grönsaker mitt i städer. Eller för det lilla hushållet...

Förodla på bricka

När förodlingssäsongen drar igång är ett smart knep att börja med en bricka. Peter förklarar snabbt och enkelt hur du kommer igång med förodling på bricka. Prenumerer...

Så får du en bättre kompost

En vanlig trädgårdskompost är det ganska lätt att misslyckas med. Den blir lätt för torr eller för blöt. Peter berättar här om hur du får till en bra kretsloppskompos...

Fördelarna med höstodling

Peter förklarar varför du inte ska missa odlingssäsongens sista del. Det finns nämligen mycket kvar att göra, och skörda, i trädgårdslandet under hela hösten. Fram till början...

Odla örter

När du vill komma igång med odling och ta de första stegen är örter ett bra val....

Glöm morötterna - satsa på chili

Om du vill satsa på egenodlade grönsaker och vill börja med något enkelt så ska du inte välja morötter. Betydligt enklare är det då att välja chili. Eller tomat....

Peter möter…

Peter möter Björn Rosbro, vinexpert

Peter möter Björn Rosbro, vinexpert. Peter och Björn pratar bland annat om varför det finns så mycket tråkig champagne. Om du kan vara säker på att få ett bra och spän...

Peter möter... Rune Kalf Hansen

Peter möter Rune Kalf-Hansen. Kock med stor kärlek till ekologiska råvaror. Rune driver restaurangerna Kalf & Hansen där han förser Stockholmarna med ekologisk snabbmat som...

Peter möter... Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås från Koloniträdgårdsförbundet är inte bara journalist och författare som skriver om odling utan även en rutinerad stadsodlare. Just stadsodling och ...

Peter möter Karsten Thurfjell

I det här avsnittet av Peter möter... så samtalar jag med en av Sveriges främsta vinexperter, Karsten Thurfjell. Det blir bland annat trendspaning och samtal om vinkvalitet....

Peter möter Mattias Kristiansson

Nu möter Peter Mattias Kristiansson, chefredaktör för Sveriges största vegetariska/veganska tidning - VEGO. Det blir livligt prat om vegetarisk mat på krogen och spännande...

Peter möter Philippe Saillard

Nu möter Peter vinexperten och vinimportören Philippe Saillard. Det blir prat om terroir och de små vinproducenterna i jämförelse med de stora. Mer om vin hittar du på:

Peter möter Andreas Knutas

Bäst koll på kaffe har en barista och i det här avsnittet träffar jag en av Stockholms bästa baristor, Andreas Knutas. Vi pratar om varför det kan vara en sådan enorm ski...

Peter möter... Henrik Norén

I det här avsnittet av Peter möter... pratar jag med Henrik Norén. Kock med stor kärlek till ekologiska och närodlade råvaror. Vi pratar om hans arbete med restaurang Gro ...

Peter möter Ingela Bendt

Nu blir det prat om kolonilotter. Jag har fått en pratstund med Ingela Bendt som sedan länge är kolonist. Så vilka är det egentligen som har kolonilott nuförtiden och vad ...

Peter möter... Jessica Lyon

Här möter jag Jessica Lyon från OdlingsTV. Det blir prat om allt från hydroponisk odling med akvarievatten till hur det kommer sig att det blir fler och fler plantor för va...

Peter möter... Gabriella Hegelund

Gabriella är vinimportör och vinexpert. Så här blir det prat om vin och vad som är ett bra vin. Hur du hittar bra viner och varför det är så viktigt med vinmakare som br...