Rostad blomkål med nässelkorngryn

Rostad blomkål

Jag har tyckt att blomkål är trist men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. Rostad blir den läckert pepprig och nötig. En ekfatslagrad chenin blanc blir bra till.

  • 4 portioner

    Det här behöver du:
    1 st blomkålshuvud
    saften av 1/2 citron
    3–4 msk rapsolja
    salt och peppar
    1 dl skållade och skalade mandlar
    några kvistar färsk timjan, hela kvistar

    Nässelkorngryn:
    1 liter nässlor
    5 rädisor
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    2 dl korngryn
    1 dl röda linser
    2 dl ostkvarg
    salt och peppar

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 225°. Bryt blomkålen i buketter och lägg på en plåt.

    Blanda ihop saften från citronen, olja, salt och peppar och häll över blomkålsbuketterna. Tillsätt timjan och mandlar. Blanda om med händerna.

    Sätt in i ugnen i ca 20–25 min, eller tills de fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.

    Nässelkorngryn:
    Rensa nässlorna och lägg dem i en bunke, koka upp vatten och häll över nässlorna. Låt stå en stund. Skölj med kallt vatten, krama ur och hacka nässlorna grovt.

    Skala och finhacka vitlök och lök. Skär rädisorna i kvartar på längden. Hetta upp lite olja i en kastrull och låt löken fräsa någon minut tills den börjar bli genomskinlig. Lägg i rädisorna och låt de fräsa med ytterligare någon minut.

    Koka korngrynen och linserna. Blanda med löken, rädisorna, kvargen och nässlorna. Smaka av med salt och peppar. Fördela på tallrik med hjälp av utstickare eller ett glas.

    Servera med grön sallad och platta persikor.

  • Tid: 40 minuter

    Svårighetsgrad
    Lätt

    Dela receptet: