Vegetarisk moussaka

moussaka

Så fort du har aubergine och massa ostrester så slår du till och gör moussaka! Så borde det va – för oj vad bra det blir. Prova en lättare Côtes du Rhône till.

  • 4 portioner

    Det här behöver du:
    1 gul lök
    3 vitlöksklyftor
    5 potatisar
    3 msk rapsolja
    2 stora tomater
    1 stor morot
    2 msk tomatpuré
    2 tsk chilisås (sambal oelek)
    2 dl svarta urkärnade oliver
    1 dl vatten
    1 tsk salt
    1 krm peppar
    2 auberginer (à 300 g)
    200 g fetaost
    100 g herrgårdsost
    2 dl grekisk yoghurt

    Gör så här:
    Skala lök, vitlök och potatis, finhacka lök och vitlök och skiva potatisen i ca 5 mm tjocka skivor. Riv moroten och dela tomaterna i kvartar.

    Stek lök, vitlök och potatis i 2/3 av oljan i en stekpanna, tills den får fin färg. Tillsätt morot, tomat, chilisås, tomatpuré, oliver, vatten, salt och peppar. Låt puttra under lock ca 10 min.

    Sätt ugnen på 225°. Skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Stek aubergineskivorna i resten av rapsoljan i en stekpanna ca 2 min per sida.

    Varva potatisblandningen och aubergine i en lätt smord ugnssäker form.

    Yoghurtblandning: Rör samman yoghurt och peppar. Häll blandningen i formen, smula över fetaosten och riv osten över.

    Gratinera mitt i ugnen ca 20 min.

  • Tid: 60 minuter

    Svårighetsgrad
    Mellan

    Dela receptet: