Läs mer

NATURLIGA VINER

Naturviner & biodynamiska viner

Philippe Saillard

Läs mer

Vilken är egentligen bäst?

Kork eller skruvkork?

Läs mer

Prisets betydelse

Hur skiljer sig ett vin för 69 kr mot ett vin för 129 kr?

Läs mer

så mycket påverkas smaken av ditt glasval

Rätt glas till vinet

Cava

Så tillverkas den

Läs mer


Vinkrönikan



Sött och alkoholstarkt rödtjut – succé! 



De mest sålda vinerna tycks bara bli sötare och sötare. Tendensen är tydlig när vi summerar vinåret 2017. Så tråkigt för oss som vill lyfta mat&vin och höja kvaliteten på vinerna. Dessa viner är för söta för att passa till mat.

Allt som oftast heter de Appasimento och många, framförallt röda och i synnerhet italienska viner är förbluffande söta. Men konstigt är det inte. De populäraste vinerna är lättgillade, det är själva poängen med dem. Och den vinnande formeln är: sötma och alkoholstyrka – och den beskrivningen passar utmärkt på den populära druvan zinfandel.

Zinfandel är en favorit bland svenska vindrickare och har varit så i några år. Den placerar sig ofta högt upp på Systembolagets försäljningslistor varje år.  Men så är den både alkoholstark, söt och bombastiskt fruktig på samma gång. 

Lustigt nog hade vi en annan likartad favorit innan zinfandel tog över: Amarone. Denna italienare var länge svenskarnas favorit. Kanske för att vinet smakade väldigt mycket och hade hög alkoholhalt? Känner ni igen det? Stämmer perfekt på beskrivning av zinfandel förutom en sak: sötman. 

– Peter Streijffert


Dela vidare

Så görs bubbel

Så görs bubbel!

Tankjäsning Vinet jäser en första och enda gång. Därefter sprutas kolsyra in i vinet. Världens allra enklaste och billigaste bubbel görs på detta...

Vad kostar ett bra vin?

Ett vin som kostar 50 kronor, ger cirka 5 kronor till vinproducenten, resten är omkostnader. Här är det en industriprodukt där kvantitet går före...

Vad är Terroir?

Samma druva kan ha helt olika egenskaper i olika delar av världen. Ja den kan till och med skilja sig väsentligt åt med bara några meters...

rosé

Låt inte färgen lura dig

Rosé är likt ett synnerligen lätt rödvin med hög syra och tydlig bärsmak. Men det påminner också om ett vitt vin. Med förbundna ögon kan det...

Naturliga viner

Naturliga viner

Åsikterna kring naturviner och biodynamiska viner går vitt isär och är ofta sanslöst polariserade. Dock tycker många som jag, att vinerna blir...

Tanniner – behövs de?

Tanniner = bitterhet. Tanniner är vinets själ och ryggrad. Utan tanniner – ingen karaktär. Det växtbaserade tanninet är en typ av polyfenol...

vin och ägg

Vin till påskens ägg

Ägg är knepigt med vin. Och anledningen stavas svavel. Vitt vin med lite sötma kan fungera men rött vin är nästan alltid hopplöst fel. Men ge...

kork

Kork är korkat – skruvat är bäst!

Vilken kork är bäst? Kork eller skruvkork? Rent krasst vetenskapligt så är det utan tvekan skruvkorken. Men varför dominerar den då inte? Varför...

Vädret – vinets bödel

Vin görs inte i laboratorium. Nej, vädrets makter spelar sitt spel när vinet ska bli till. Ibland med förödande resultat. Som i Bourgogne. 2013...

Svårmärkt veganvin

Veganer undviker alla slags födoämnen som kommer djurriket men det finns ett område som ställer till problem, vin. I vinproduktion kan animaliska...

All världens bubbel

De flesta av världens vinproducerande länder producerar bubbel i större eller mindre omfattning. Ryssarna är sedan länge stora konsumenter av sin...

Om druvor och vinproduktion

Olika sorters druvor har olika egenskaper och ger därför olika smaker på vinerna. Om klimatet är för kallt får druvorna svårt att mogna och får...

Så blir cava till

Ur Peter Streijfferts bok Cava – Spaniens Stjärna. Ett mousserande vin får sina bubblor av att ett vanligt vin fått en andra jäsning på...

Bjud in till vinduell

Ett alternativ är att dricka samma vin men ur två olika glas. Inte riktigt lika utslagsgivande men lärorikt likafullt. Vin smakar olika i olika...

I Peters nya bok Vego & Vin hittar du
massor av spännande vegetariska
recept och lär dig vilka viner som
fungerar till olika sorters vegetarisk mat.

Köp nu

  • Peter möter… Karsten Thurfjell

    I det här avsnittet av Peter möter… så samtalar jag med en av Sveriges främsta vinexperter, Karsten Thurfjell. Det blir bland annat trendspaning och samtal om vinkvalitet.

  • Därför hyllar vinexperterna sherry

    Varför är det bara vinexperter som upptäckt sherry? Sherry är nämligen en utmärkt dryck som passar till otroligt många smaker.

    Det är nog så att sherry passar till allt. Japp. Här får du hur som helst en hel bunt med sherrytips.

  • Vinets temperatur – tänk så här

    Det finns flera faktorer som påverkar hur vi upplever ett vin. Till exempel vinets temperatur.

    Hur ska du då tänka för att hitta den rätta temperaturen för ditt vin? Peter ger några snabba och enkla tips.

  • Torrt bubbel till grönsaksrätter – javisst!

    Att etiketterna på hyllorna hos Systembolaget bara anger att kött. fisk och skaldjur är vad torrt bubbel passar till kan du ta med en nypa salt. Givetvis går det också utmärkt att dricka torrt mousserande vin till grönsaksrätter!

    Peter förklarar hur du kan tänka när du vill ha mousserande vin till vegetarisk mat.