Läs mer

Prisets betydelse

Hur skiljer sig ett vin för 69 kr mot ett vin för 129 kr?

Läs mer

Ekfatslagring

påverkar vinet

Läs mer

Bjud in till vinduell...

OLIKA VINER TILL SAMMA MAT

Läs mer

så mycket påverkas smaken av ditt glasval

Rätt glas till vinet

Cava

Så tillverkas den

Läs mer

Läs mer

hur ska du tänka?

Grönsaker och vin
Vinkrönikan
Vegetarianer får ingen hjälpDet är helt galet. Snudd på allt vin matchas till kött, fisk och skaldjur – aldrig till gröna rätter. Det gäller Systembolagets skyltmärkning såväl som vinimportörernas säljblad och krogarnas vinlistor. Snudd på upprörande tydligt är det när det gäller Systembolagets skyltetiketter för torrt mousserande vin.
Tre varianter av matchningsförslag finns:

1. Till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling.
2. Till rätter av fisk och skaldjur eller till lättare rätter av kyckling.
3. Till eleganta rätter av fisk eller till ljust kött.

I kategori nr 1 ryms det mesta av torrt bubbel, från proseccon Mionetto till Taittinger champagne. I kategori 2 platsar bara något enstaka bubbel och i princip bara champagne som André Clouet eller Cristal.

Allt torrt bubbel fållas in i någon av dessa kategorier. Inget bubbel passar uppenbarligen till grönsaker? Jag menar tvärtom att allt bubbel passar till grönsaker! Dessutom finns mousserande viner som passar betydligt bättre till korv (som Boschedal och Blanc de noirs) än till fisk och skaldjur. Ett och annat bubbel matchar jag också hellre till lammstek (som André Cloe och Cristal) än till lättare rätter.

Att inte vegetarisk mat finns med som matchningsalternativ är knasigt, upprörande och visar på nonchalans mot alla som gärna äter gröna rätter. För inte menar man väl att alla vegetarianer är experter på mat och vin och klarar sig fint utan hjälp?

Samma erfarenhet gör jag på krogen. Fantasin och inspirationen hos personalen går på sparlåga när det kommer till matchning av grönsaker. Eller ännu värre – det kanske inte ens finns någonting i vinkällaren som  är speciellt valt till gröna rätter. Det rimmar illa med att minst var tionde gäst är vegetarian eller vegan.

Det är endast en kategori som inte passar till grönt; kraftfulla röda viner. Rödtjut som sjunger som bäst till hjortfilet med murkelsås har svårt att hitta partners i den gröna världen. Vill du ändå försöka så ta hjälp av nötter, ugnsbakad rotselleri, stekt halloumi, bönor, brynt lök, lagrad ost, lakrits, kaffe och mörk choklad. Krispiga vita viner med hög syra kan också vara en utmaning men går vägen också med fräst blekselleri, lök samt citron och salt.

– Peter Streijffert

Dela vidare


Svårmärkt veganvin

Veganer undviker alla slags födoämnen som kommer djurriket men det finns ett område som ställer till problem, vin. I vinproduktion kan animaliska...

All världens bubbel

De flesta av världens vinproducerande länder producerar bubbel i större eller mindre omfattning. Ryssarna är sedan länge stora konsumenter av sin...

I Peters nya bok Vego & Vin hittar du
massor av spännande vegetariska
recept och lär dig vilka viner som
fungerar till olika sorters vegetarisk mat.

Köp nuPeter Streijffert pratar vinPeter bjussar på vintips och möter andra vinexperter.


 • Vinets temperatur – tänk så här

  Det finns flera faktorer som påverkar hur vi upplever ett vin. Till exempel vinets temperatur.

  Hur ska du då tänka för att hitta den rätta temperaturen för ditt vin? Peter ger några snabba och enkla tips.

 • Peter möter… Björn Rosbro

  Peter möter Björn Rosbro, vinexpert. Peter och Björn pratar bland annat om varför det finns så mycket tråkig champagne. Om du kan vara säker på att få ett bra och spännande vin genom att betala mer och om det är så att smak och kvalitet faktiskt är två helt olika saker.

 • Torrt bubbel till grönsaksrätter – javisst!

  Att etiketterna på hyllorna hos Systembolaget bara anger att kött. fisk och skaldjur är vad torrt bubbel passar till kan du ta med en nypa salt. Givetvis går det också utmärkt att dricka torrt mousserande vin till grönsaksrätter!

  Peter förklarar hur du kan tänka när du vill ha mousserande vin till vegetarisk mat.

 • Därför ska du lufta vinet

  Tycker du att det verkar krångligt att lufta vinet innan det ska drickas?

  Peter berättar hur du gör det riktigt enkelt och förklarar varför det är en bra idé att lufta vinet och varför det blir godare då. Han berättar om olika metoder att lufta vin och skillnaderna mellan olika viner.