14 vinsatser senare…

En vinmakares dagbok. Lärdomar längs vägen.

14 vinsatser naturvin har det blivit hittills när vi skriver 24 januari 2021. Jag har gjort vin på fläderblommor, morot, vildäpplen, vindruvor, vinbär, blodgrape, krikon, rabarber och maskrosor. Allt har börjat jäsa på vildjästen inom 48 timmar. Allt har blivit gott. Och i snitt har det tagit två månader från start till buteljering.

Vad har jag lärt mig? 

  1. Det viktigaste är syran och sötman. Inte vad det är för frukt eller bär. Först kommer syran och sötman – sen kommer bäret. Har du inte rätta stunsen i syran eller tillräckligt med sötma spelar det ingen roll hur fin frukt du har, det blir bara platt och ospänstig smak av det hela. Men med det sagt så ska ju givetvis alltid ambitionen vara att ha prima råvaror. Närodlade, närskördade, ekologiska och fullmogna! 
  2. Var inte rädd för att smaksätta! Flera gånger har jag, när jag ska buteljera vinet, smakat av det och funnit det för platt och ointressant. Då har jag utan prut smaksatt det med citron eller liknande samt socker och låtit det jäsa vidare. I samtliga fall har vinet blivit mycket bättre! Smaka av och tycker du inte att smaken håller, smaksätt!
  3. Lagring gör underverk! Min vän i Tollarp gjorde ett maskrosvin som smakade rent illa vid buteljering. Han korkade flaskorna och glömde bort dem. I sju år, till jag kom på besök. Vi provade vinet och det var fantastiskt. Sju år på flaska hade gjort underverk med vinet. Mitt vin gjort på vindruvan Solaris smakade vid buteljeringen i september spretigt och skitigt. En månad senare när jag och Björn provsmakade alla mina viner, var det betydligt mer harmoniskt. Fortfarande spretigt men mer i balans. Ytterligare en månad senare provade jag det igen. Nu var det ännu bättre. Inte skitigt alls, snarare spännande. Lagringen, även på så kort tid, hade förändrat smaken. Underskatta inte lagringens effekt på vinets kvalitet. Låt det få minst två år flaska. Smaka av vid buteljering och smaka av efter två år. Jag lovar ni kommer att märka en avsevärd förbättring. Se bara till att ha tillräckligt bra och stunsig syra. Är vinet platt och håglöst vid buteljeringen kommer det knappast att bli bättre av lagring.
  4. Stressa inte! Låt det får ta tid. Låt vinet bubbla på i godan ro. Mitt vin är inte klart förrän det slutat bubbla. Det får ta den tid det tar. 3 veckor, 3 månader. Mig kvittar det lika. Och låt skal, kärnor, fruktkött, stjälkar mm jäsa med vinet i minst två veckor för att ge karaktär och stringens till vinet. Och färg!