Alkoholfritt till mat

En god värd beaktar alla gästers smaker och behov. Ändå är det ganska ofta som nog så goda intentioner strandar när gästen väljer alkoholfritt. Kranvatten och måhända en citronskiva är den vanliga lösningen. Men ack så torftig. Bättre kan vi – inte sant?
Månget gott dryckesalternativ kan man sno ihop i sitt eget kök – som ingefärsdricka eller te. Gör en laddning av vardera och fram med vatten också så kan gästerna välja styrka själva. Inte minst te är en god partner till långt mer än ostmackor. Ingefärsdricka kan vara värt att prova till asiatiska rätter. Här finns utrymme för experimenterande!

På köpefronten ser det betydligt bättre ut nu än för tiotalet år sedan. Då var det mesta smärtsamt sött och av usel kvalitet, man kunde lätt få intrycket att alkoholfritt producerades med vänsterhanden när högerhanden gjorde viktigare saker. Men nu är det andra bullar. Inte minst flera svenska producenter av olika bärdrycker gör fina saker. Den som vill ha ett alternativ till rött vin bör fokusera på blåbärsdrycker och gärna juicer med liten sötma. De bästa alternativen har en klart vuxen smak som har ytterst lite med vasaloppets söta energidryck att göra.
Alkohol påverkar smaken i stor grad och tar man bort alkoholen från ett vin blir det lätt en skugga av sitt forna jag. För att kompensera det tillsätts ofta sötma men med mer raffinemang numera som sagt. Trenden går definitivt mot bättre och mindre söta alkoholfria viner.
Öl är ett finfint alternativ. Här finns många alternativ och de är alla mer eller mindre bra.
 Sist men inte minst vill jag speciellt lyfta fram cider som en utomordentlig dryck till mat. Och då menar jag blott och endast cider från normandie eller måhända från Storbritannien. Torr ska den definitivt vara. Denna dryck har just ingenting att göra med den ”cider” som finns i matvarubutikerna, smärtsamt söt med kemisk smak.

Dela vidare