All världens bubbel

De flesta av världens vinproducerande länder producerar bubbel i större eller mindre omfattning. Ryssarna är sedan länge stora konsumenter av sin inhemska variant, Ungern producerar en hel del liksom kanske mer förvånande även öl-nationen Storbritannien. 

Även om de bästa producenterna världen runt använder samma metod, methode traditionelle, så varierar likafullt produkterna, gudskelov kanske vi ska säga, för variation, precis om bubbel, förnöjer. Förhållandena i Australien har väldigt lite att göra med de i Champagne och de typiska spanska cava-druvorna återfinns just bara i Spanien. Klimat, jordmån och vinarbetet skiljer sig inte bara mellan världsdelarna utan även mellan vingårdar på hörbart korksmällsavstånd. Visst är det spännande!

Hur vet man då vad som är vad? Hur kan man skilja mellan billigt krafs och eleganta godsaker? Ja, det är inte lätt. För allt bubbel är inte tydligt uppmärkt. I större delen av vinvärlden gör man ingen skillnad på bubbel och bubbel. Tyvärr. Det du ska leta efter är texten ”metod traditionelle” eller ”classic method”. Texten anger att det mousserande vinet är framställt med en andra jäsning på flaska, den så kallade klassiska metoden.

Vill du vara helt säker på vad du dricker finns vissa säkra områden som garanterar att vinet är framställt med den klassiska metoden: Champagne, Cremant, Cava, Cap Classic och Fraciacorta. Den så omåttligt populära Proseccon från Italien är inte gjord med den klassiska metoden, utan är framställt på enklare vis. Druvsorten som används är glera (tidigare prosecco) och bubblorna får man genom en andra jäsning i trycktank. Man tillsätter socker och jäst i vinet i ståltank. Vinet lagras  sedan 18-24 månader på ståltank innan det hälls över på flaska. 

Dela vidare: