Äppelvin recept

Äppelvin

Start 13 okt 2020

40 små vildäpplen småskuret. 

1 banan, mosad

1 citron skivad.

8 frostnupna nypon, skivade

10 liter vatten.

Vildjästkultur till vin och bak

Vildjäst tillverkas genom att blanda vatten, torkad frukt och honung. Låt sedan stå i rumstemperatur ca 4-5 dagar. De jästsvamparna som finns naturligt på den torkade frukten omvandlar sockret i frukten till etanol (alkohol), koldioxid och massa smakämnen. Precis som när naturvin tillverkas. När vildjästen är klar kan den därför lukta lite vin.

Gör så här!

Blanda 50 g russin, 100 g ljummet vatten och 0,3 msk honung. Täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur i 4-5 dagar, gärna lite varmt. Rör om i burken varje dag.

Efter 5 dar: Vildjästen är klar när frukten har åkt upp till ytan och det bubblar i burken. Sila av russinen, det är själva vätskan som utgör vildjästen. Ställ vildjästen i kylskåpet, den håller upp till 2 månader.

Nu kan du baka med vildjästen eller göra vin, cider eller… Själv ska göra Pet Nat! Alltså mousserande vin a la naturel. En gnutta vildjäst i varje flaska vin och på med kork. Ställa i låda med lock om flaska skulle sprängas av trycket. Lycka till!