Dags att göra finfin jord!

bokashi

Nu när våren börjar göra sitt intåg är det hög tid att förvandla trött och näringsfattig jord till potent och sprittande dito. Ingredienserna som krävs för att göra detta stavas bokashi och biokol. Ni har kanske som jag en hel del bokashi som lagrats över vintern och nu snart kickar igång igen i vårvärmen. Så här gjorde jag igår: All bokashi som lagrats över vintern på vår balkong (4 kassar) blandade jag ner i två av mina 12 pallkragelådor. Lådorna var till hälften fyllda med jord och förtorkade växtdelar. Jag blandade också ner en dryg liter biokol i lådorna. Och så blandade jag om och täckte med jord.

Om två veckor cirka kommer jag att använda jorden från dessa två lådor som potent gödsel i alla mina övriga odlingsbäddar, mina fem hugelbäddar och så frilandsodlingen. Vinsterna med detta är multipla. För odlingen och för miljön. Bokashi och biokol räddar världen på samma gång som odlingen gynnas. Anledningen till detta är att det blir mindre kol i luften med bokashi och bikol. Bokashi är fossilfri. Till skillnad från vanlig kompost läcker bokashi väldigt lite koldioxid och låter det istället berika vår matjord – på så sätt får vi både finfin skörd och renare luft.

Matrester är organiskt material, de består mest av kol. Ruttnar de så släpper de ut kol i luften, i form av koldioxid eller metan. Med bokashi händer istället följande: matresterna jäser i sin hink och producerar ytterst lite koldioxid. Mjölksyremikroberna motverkar förruttnelse och ingen ruttnelse betyder inga utsläpp av koldioxid. Allt som en gång kom från matjorden får gå tillbaka till matjorden. Kretsloppet fungerar hela vägen från matbordet till matjorden – och tillbaka igen!

Biokol är kol som brunnit utan tillförsel av syre. Ved som eldas på vanligt sätt släpper ut kol i atmosfären. Biokol gör det inte. När vi gräver ner biokol i vår odling binder vi kol i jorden som annars skulle ha bidragit till klimatförsämringen.

Så på samma gång som vi tar hand om vår odling på bästa sätt genom att förbättra jorden så gör vi också världen lite bättre. Inte illa jobbat en tidig vårdag i slutet av mars!

Dela vidare: