Brut betyder torrt. Mousserande vin kan vara torrt (brut) eller sött (dulce) – och allt däremellan.
Om bubblet ska vara torrt, brut, tillsätts max 15 gr socker/liter, om den ska vara halvtorr, secco, tillsätts mellan 17-35 gr socker och ska den vara söt, dulce tillsätts minst 50 gram socker/liter.
Detta gäller för mousserande viner:
Extra Brut: Under 6 g socker per liter
Brut: Under 12 g socker per liter
Extra Dry: Mellan 12 och 17 g socker per liter
Sec: 17 till 32 g socker per liter
Demi-Sec: 32 till 50 g socker per liter
Doux: 50 g socker per liter.
Socker finns i vindruvor. I vintillverkningen jäser druvorna och omvandlas till alkohol. Allt socker blir inte till alkohol, utan en del blir kvar i det färdiga vinet. I de viner som har minst socker finns 1-2 gram per liter. Det minsta värdet som anges är <3 gram socker per liter.
Detta gäller för vin:
0 – 4 gram socker per liter är torrt
5 – 18 gram socker per liter är halvtorrt
19 – 45 gram socker per liter är halvsött
45 gram socker per liter och därutöver är sött.
Dela vidare: