Bygg upp din egen jord

Det går betydligt snabbare att göra egen jord än vad du kanske tror. Kompost, gräsklipp, löv, nässelvatten mm skapar, om maskar och mikroliv tillåts göra sitt jobb, bra jord på ett år.

När jag bodde i Nynäshamn och odlade på min 30 kvm lilla tomt, omvandlade jag gräsmatta till luckra odlingsbäddar som gav rika skördar av grönsaker på ett år.

  • Kretsloppskompost

    Metoden innebär att man blandar köksavfall och andra biologiska restprodukter med lika delar jord i en skadedjurssäker behållare. På våren täcker man ytan med ett lager jord och planterar förkultiverade, helst storbladiga växter som t ex potatis eller jordärtskockor. På hösten har komposten förvandlats till fin jord samtidigt som man får riktigt stora skördar av det man planterat på våren.

  • Ytkompostering

    Vid ytkompostering kombinerar man täckodling med kompostering och låter all nedbrytning ske direkt i trädgårdslandet. 

  • Jordfabrik

    Innebär att du gör din egen jord med hjälp av bokashikompost. Använd en pallkrage, plastsäck, plastlåda eller liknande. Blanda jord och bokashi och annat organiskt.  Har du en hög med dagstidningar eller kartonger, in med dem bara. Eller en hög med ensilage, vass, sågspån, halm, löv — vad som helst som har lågt näringsvärde för att kunna balansera upp den kväverika bokashin. 

Dela vidare: