Den stora vinvärlden och den lilla

Det finns flera likheter mellan vinvärlden i stort och den lilla vin-ankdammen i Sverige. Som det här med ful-vin. Med ful-vin menar jag vin som görs med odlad jäst och med hjälp av kemiska bekämpningsmedel och annat naturfientligt dravel.

I den stora världen är cirka 90% av vinerna ful-viner. Vid tester gjorda av bland andra Naturskyddsföreningen visade sig merparten av de testade vinerna innehålla pesticider. Det franska Ministry of Agriculture menar att vindruvor är de mest förorenade livsmedlen inom EU och har högre doser av farliga syntetiska hormonstörande ämnen än något annat livsmedel. Här hemma är cirka 90% av vinrecepten på nätet gjorda med odlad jäst, jäststopp och andra kemikalier. Jag har googlat på detta i drygt ett år nu och har svårt att finna recept som påminner om mina, alltså utan tillsatt jäst. Då förtjänas det att påpekas att många av världens bästa viner görs med vildjäst.

Vill ni hitta till i alla betydelser rena viner köp helst biodynamiska viner och naturviner. Ekologiska viner är också förhållandevis rena. Genom att göra vin helt naturligt utan tillsatt jäst påverkas också kvaliteten på vinet. Bland annat märks ursprunget mycket tydligare. Alltså terroir. Allting har sitt pris. Gör du på ful-sättet får du ett ful-resultat. Eller skit in – skit ut. Klart slut.