Ekfatslagring påverkar vinet

Genom att lagra vinet i ekfat påverkas vinet på en mängd olika sätt. Ett vitt vin blir till exempel kraftfullare om det lagras på ekfat. En chardonnay till exempel kan vara frisk och citronig om den lagras i tank men smörig och kraftfull om den lagras på ekfat. Det beror bland annat på att det uppstår en långsam oxidation där skadliga estrar förstörs och fenoliska föreningar uppstår.

Vid ekfatslagringen tillförs också tanniner från träet till vinet. Tanniner fungerar som konserveringsmedel och skyddar vinet från att oxidera. Tanniner hjälper även vinet att klarna fortare. När vinet sedan buteljeras blir det mjukare och mer balanserat i både doft och smak. Det är både alkoholen och vattnet i drycken som extraherar ämnen från ekfatet.

Fatets storlek

Ju större fat desto mindre kontaktyta med vinet och därmed mindre effekt av eken. Vanligast är en så kallad barrique, som rymmer 225 liter.

En rostad tack!

Vid rostningen och kolningen öppnar man upp porerna i träet och fram träder nya smakämnen. Laktonhalten minskar ju mer fatet rostas, medan vaniljaromen från ligninet ökar med rostning. Kommer du ihåg hur spansk Rioja smakade för 20 år sen? Just det, rödtjut med vaniljsocker. Men så är det inte längre. Den allt för överdrivna och klumpiga ekfatshanteringen har minskat.

Dela vidare: