Föreläsningar

Det går utmärkt att koppla ihop föreläsningar med workshops av skilda slag. Exempelvis om bokashi & biokol, vinprovning, hur man gör eget vin etc.
Samtliga föreläsningar kan också presenteras online och om ni önskar så kan tillfället spelas in och finnas tillgänglig på er webb i efterhand under överenskommen period.
Image
 

ODLA PERENNA GRÖNSAKER OCH ÄTBARA BLOMMOR

Fördelarna med att gå över till perenner är flera: mindre arbete krävs, färre fröer behöver beställas, odlingen blir tydligare och det blir lättare att identifiera godsakerna. Dessutom gynnas klimatet och pollinerarna. Perenner binder mer näring i marken då de har ett större rotsystem som inte dör ner under vinteråret.

Det här är en föreläsning som ger exempel och inspiration kring odling av perenna grönsaker, frukter, bär och ätliga blommor. I min egen odling jobbar jag med Ruth Stout-modellen. Men istället för att använda halm så arbetar jag med att bygga upp myllan med hjälp av gräsklipp, löv, ogräsrens, biokol och bokashi. Av skörden gör jag bland annat naturvin.

Mer information...
Image
 

ODLA I STAN

Peter Streiffert tar avstamp i sin bok ”Odla i stan” och bjuder på insikter om stadsodling i smått och stort. Från hydroponisk odling på köksbänken till underbara balkonger där du skördar dina grönsaker eller hügelbäddar utanför huset.

Matlagningstips och sång till ukulele ingår. Boken ”Odla i stan” erbjuds till specialpris.

Extra tillägg: Peter växlar hatt och blir vinexpert. Prova Peters egna naturviner gjorda på skörden från Peters odlingar.

Mer information...
Image
 

RÄDDA JORDEN MED BOKASHI, BIOKOL OCH HÜGELBÄDDAR

En föreläsning om hur vi kan rädda jorden samtidigt som vi når bättre odlingsresultat! Alla de tre första metoderna binder kol i jorden, vilket gynnar såväl klimatet som jorden. Den fjärde slukar det mesta av bär och frukt som annars blir till vanvettigt svinn. Gör ditt eget naturvin på bär, frukt, grönsaker och blommor och bli en sann miljöhjälte!

Föreläsningen tar avstamp ur Peters två senaste böcker ”Odla i stan” samt ”Bokashi”. Ber ni snällt bjuder han kanske också på hans egna naturviner. Och som vanligt tar Peter med böcker till försäljning samt ukulelen och ett särdeles gott humör.

Mer information...
Image
 

VEGO & VIN

Föreläsningen tar fasta på boken "Vego & vin" som bland annat har vunnit Måltidsakademins pris årets kokbok inom kategorin "Mat och dryck i kombination".

Här ges särskild plats åt naturviner, skillnaden mellan industriviner och hantverksviner samt det kanske viktigaste – vinet och maten! Provning med Peters egna naturviner gjorda på skörden från hans odlingar ingår.

Mer information...
Image
 

ZERO WASTE - MINSKA MATSVINNET

Det här är en revolution för köket. Föreläsningen vänder sig till alla som känner att de vill laga bättre, billigare och godare mat  - samtidigt som de bidrar till att minska matsvinnet. 

Mer information...
Image
 

STADSODLING - GUIDNING

Upptäck möjligheterna med att odla i stadsmiljö. Den här föreläsningen är även en guidning av Hammarbys Klimatpositiva odling. Peter förklarar hur odlingarna är uppbyggda och svarar på frågor under visningen. Smakprover tillagade av skördade grönsaker serveras till deltagarna.

Mer information...