Kurser

Image
 

ODLA I STAN

Peter Streiffert tar avstamp i sin prisbelönta bok ”Odla i stan” och bjuder på insikter om stadsodling i smått och stort. Från hydroponisk odling året runt på köksbänken till underbara balkonger där du skördar dina grönsaker eller hügelbäddar som du odlar i utanför huset.

Peter tar upp alla de moderna sätt som nu finns att odla i stan och på små ytor. Det blir också genomgång av förodling i tidningspapperskrukor och fördelarna med huller-om-buller odling. Hjälp till att göra våra städer grönare och bli en klimatpositiv odlare.

Det är lätt att komma igång, roligt, socialt och ger dig möjligheten att kunna skörda dina egna grönsaker. Lär dig hur du tar hjälp av biokol och bokashikompostering när du odlar. Du får en genomgång av allt från planering, täckodling och permakultur till ny teknik, solceller, höstodling, gödsling och slutligen skörd.

Mer information...
Image
 

ANLÄGG EN SKOGSTRÄDGÅRD

Här får du lära dig att anlägga en skogsträdgård dvs att odla grönsaker, buskar och träd som i princip sköter sig själva - allt enligt naturens egna principer. Ett vanligt missförstånd är att det handlar om odlande i en skog. Begreppet som kommer från engelskans Forest Garden kallas ibland också huller-om-buller odling. Det är ett sätt att odla som är inspirerat av skogen. En odling med ätliga perenner som är helt skalbar.

Du kan starta smått och utvidga hur mycket som helst. Om du t ex har ett äppelträd mitt på gräsmattan och några krusbärsbuskar intill så kan du koppla ihop dem genom att ge dem sällskap av jordärtskockor, aronia, blåbärstry och rabarber.

Denna typ av odling kräver mindre bevattning och arbete. Dessutom älskar djuren odlingen. Du kan också få en större variation och möjlighet att skörda under en längre period. Eftersom en skogsträdgård har hög biologisk mångfald så hålls skadedjur lättare borta. Till skillnad från en monokultur så är inte alla växterna lika höga utan här odlar man i olika nivåer, vilket använder solljuset så effektivt som möjligt.

Det är inte nödvändigt att befinna sig i naturen eller på landsbygden för att kunna anlägga en skogsträdgård. Eftersom du kan ha i princip vilken storlek du vill så går det bra att anlägga även i stadsmiljöer, om du har en liten plätt ledig.

Mer information...
Image
 

BOKASHI OCH BIOKOL

Bokashi är just nu den hetaste trenden inom odling, mat och hållbarhet. Det är en komposteringsmetod som sluter kretsloppet från bord till jord, utan näringsförluster och utan att tära på miljön.

Allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump kan med den här metoden snabbt och luktfritt bli till jordförbättring. Till skillnad från vanlig kompostering så förmultnar inte avfallet, utan omvandlas med hjälp av biokol och effektiva mikroorganismer till näringsrik jord.

Alla kan kompostera med den här metoden och jorden kan användas direkt - gräv ner den kökslandet eller använd den direkt ner i dina krukor i fönstret. Peter förklarar och guidar från grunden och det är lätt att hänga med i de olika förloppen. Självklart får du med dig ett mini-startkit så du kan komma igång direkt med din egen lilla kompost hemma.

Mer information...