Kurser

Image
 

LÄR DIG KOMPOSTERING

Få din trädgård och dina grönsaksodlingar att blomstra med hjälp av kompost. I den här kursen lär du dig om olika typer av kompostering. Från traditionell kompost till bokashi, ytkompost och kretsloppskompost.

Kursen hålls utomhus vid Hammarbys Klimatpositiva odling samt i en angränsande kurslokal. Peter förklarar och guidar från grunden och det är lätt att hänga med i de olika förloppen. Du får både teoretisk genomgång och handfasta praktiska exempel.

Mer information...
Image
 

BOKASHI OCH BIOKOL

Bokashi är en effektiv och spännande komposteringsmetod, framför allt för den som odlar. Till skillnad mot traditionell kompost som är en förruttnelseprocess så är bokashi jäsning.

Vanligt matavfall omvandlas med hjälp av effektiva mikroorganismer till jordförbättring som direkt kan grävas ner i kökslandet. Där gör den stor nytta tillsammans med de organismer som redan finns där. 

Biokol som laddas av bokashi gör underverk i din odling - och för klimatet. Biokolen binder kol i jorden, behåller fukten och berikar jorden med näring under lång tid. I Stockholm går det dessutom att hämta gratis biokol vid återvinningscentralen.

Mer information...
Image
 

VINPROVNING MED GRUNDKURS I VINKUNSKAP

Den här vinprovningen ger dig en snabb grundkurs i vinets värld. Det behövs inga särskilda förkunskaper, bara nyfikenhet och intresse. Du får en introduktion till de olika typerna av viner som finns. Lär dig grunderna om rödvin, vitt vin, rosévin, och mousserande vin.

Hur görs de olika vintyperna och vilka stilar finns det? Vad kännetecknar till exempel italienska röda viner och vad är det speciella med riesling? Under avslappnade och trevliga former får du en inblick i vinernas olika ursprung och vad som skiljer olika sorter åt.

Mer information...
Image
 

ITALIENSK VINPROVNING

Det här är en smakernas resa som inleds uppe i nordöstra hörnet, på kullarna strax norr om Treviso i Venetodistriktet där ni hälsas välkomna med ett glas sprudlande Prosecco. Det är också i norr ni avslutar resan, efter stopp i Toskana och därefter i det för oss svenskar omåttligt populära Valpolicella.

Ni dricker Barolo och Langhe Nebbiolo, Ripasso och Amarone, Grappa. Och smakar italienska delikatesser som ackompanjerar vinet under resans gång.

Mer information...
Image
 

VINPROVNING MED NATURVIN

Prova naturvin; rött, orange och vitt. Jag guidar bland de mest anonyma vinerna på Systembolaget och lyfter fram dolda pärlor.

 Naturvin görs utan hälsovådliga tillsatser och utan manipulation. Odlingen av druvorna sker ekologiskt eller biodynamiskt, utan användning av farliga växtgifter (pesticider) på samma sätt som för ekologiska viner. Men, till skillnad mot »industriviner« och ekologiska viner, så sker vinifieringen med druvans vildjäst och utan syntetiska, kemiska tillsatser. Bland annat detta gör att naturviner smakar annorlunda.

Mer information...