Felaktiga uppfattningar om rosé

Rosé är likt ett synnerligen lätt rödvin med hög syra och tydlig bärsmak. Men det påminner också om ett vitt vin. Med förbundna ögon kan det faktiskt vara ganska svårt att med smaken avgöra skillnaden mellan rosé och vitt vin. I dess mer godislika stil bland annat representerad av white zinfandel, är det ett ganska uselt matvin men i dess stramare gestalt passar det till snudd på allt, inte minst vegetariskt. Det första att slå fast är att färgen inte har någon betydelse för smaken. Detta är en av många felaktiga uppfattningar om rosé. Här följer några till:

Rött vin blandas med vitt?

Nej, med ett undantag – champagne. I de flesta vinländer och vindistrikt är detta förbjudet – ett rosévin tillverkas oftast som ett vitt vin men med blå druvor. Men det förekommer att man även använder vita druvor när man gör rosé. Då blandar man de röda och vita druvorna redan i början av vinifikationen, eftersom det är förbjudet att göra det i slutet.

Socker och rosé?

Många roséviner är mer eller mindre söta. Ofta görs de populära vinerna i en stil som kanske kan kallas halvsöt eller halvtorr. Sötman kommer vanligen från att man avbryter jäsningen innan allt sockret ätits upp av jästen. Det gör man med sterilfiltrering och med lämpliga doser svavel.

Det är tekniskt krävande att göra en rosé. Det gäller att jobba med svala temperaturer och skydda must och vin från oxidering. För att få just den färg man vill ha så gäller det att veta exakt när man ska avbryta skalkontakten. Det kan röra det sig om allt från 20 minuter till 20 timmar. Märk väl: alla vill göra en Minuty, det rosa sydfranska vinet som säljer som sjutton. En extrem lättdrucken rosa dryck med bra balans, friskt och mineraligt med fin syra.

Dela vidare: