Fläderchampagne tar lite tid att göra och är en aning meckigt. Det kan bli klibbigt blött och kräver en del rengöring. Frågan är: Är det värt det? Ja! Det blir så somrigt och läskande gott.
4 portioner
Det här behöver du:
25 fläderblomsklasar
3 l vatten
4 dl socker
2 citroner
2 msk äppelcidervinäger
Gör så här:
Rensa fläderblommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte. Blanda socker, vinäger och vatten i en stor bunke. Pressa citronerna och tillsätt saften och allt citronskal i bunken tillsammans med fläderblommorna. Rör om och låt stå övertäckt i sval rumstemperatur ett dygn.
Sila saften genom en silduk eller kökshandduk och häll upp på väl rengjorda glas- eller plastflaskor med skruvkork. Fyll inte flaskorna riktigt ända upp. Låt stå i sval rumstemperatur 3–4 dagar. Kontrollera om drycken har blivit kolsyrad. Bubblar den ställer du in flaskorna i kylen, annars låter du dem stå kvar i rumstemperatur ytterligare några dagar. Låt inte korken vara fullt åtskruvad. Det kan då bli
övertryck och flaskor som smäller.
Serveras kyld. Förbruka champagnen inom en månad.
Tid: 3-6 dagar
Svårighetsgrad
Dela receptet: