Rädda jorden med hjälp av bokashi, biokol och hügelbäddar

Image

Bokashi är en effektiv och spännande komposteringsmetod, framför allt för den som odlar. Till skillnad mot traditionell kompost som är en förruttnelseprocess så är bokashi jäsning. Allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump kan med den här metoden snabbt och luktfritt bli till jordförbättring.

Matavfallet omvandlas med hjälp av effektiva mikroorganismer till jordförbättring som direkt kan grävas ner i kökslandet. Där gör den stor nytta tillsammans med de organismer som redan finns där. Till skillnad från vanlig kompostering så förmultnar inte avfallet så att kolet frigörs i form av koldioxid. Kolet binds i jorden istället och näringsämnena finns kvar.

Biokol som laddas av bokashi gör underverk i din odling - och för klimatet. Biokolen binder kol i jorden, behåller fukten och berikar jorden med näring under lång tid.

En föreläsning om hur vi kan rädda jorden samtidigt som vi når bättre odlingsresultat!  Alla tre metoderna binder kol i jorden, vilket gynnar såväl klimatet som jorden.

Föreläsningen tar avstamp ur Peters två senaste böcker ”Odla i stan” samt ”Bokashi”. Och som vanligt tar Peter med böcker till försäljning samt ukulelen och ett särdeles gott humör.

Pris

7 000 kronor. Moms och eventuella reskostnader tillkommer. Föreningar får rabatt.

Längd

Cirka två timmar.

Bokning

För bokningar, kontakta Peter Streijffert på peter@smakbalans.se eller 070-493 69 18.

Avbokning fram till två veckor innan avtalat datum innebär att endast transportutgifter för redan köpt resa som inte kan avbokas debiteras. Avbokning senare än två veckor innan avtalat datum innebär förhandling om debitering.

Teknik

Jag tar med bildspel på min iPad med anslutning till projektor. Anslutningen är för såväl VGA och HDMI. Jag sjunger och spelar ukulele så om det behövs mikrofon så klarar jag mig med en mikrofon på stativ, alternativt headset och mikrofon på stativ.