Ju lättare rätt – desto mer lutar det åt vitt vin. Är rätten kraftigare kan det passa bättre med rött. Är du osäker? Ligger rätten mitt emellan? Välj rosé-bubbel!
Lätta rätter
sallader med friska smaker (citron, vitlök, chili, salladslök).
Vintips (vita viner): gruner veltliner, chardonnay, albarino, pinot blanc
Kraftiga rätter
Stekt halloumi, rostade nötter, rostade rotsaker, ugnsstekt aubergine, brynt lök, bönor etc.
Vintips (röda viner): beaujolais, pinot noir, lagrein
Svårt:
Råa grönsaker. Rå lök, rå tomat, rå grön paprika. Kronärtskocka.
Grön paprika är svårare än röd till exempel.
Lätt:
Alla grönsaker blir vinvänligare av att tillagas. Rå lök hopplöst – brynt lök suveränt! Rå svamp knepigt – smörstekt svamp himmelskt!
Dela vidare: