Kan insekterna rädda världen?

Det finns över 2000 ätbara insekter i världen och cirka två miljarder människor äter insekter i olika stor utsträckning. Insekter konsumeras i 80 procent av världens länder. Det är inte bara en synnerligen miljövänlig föda – insekter har också en extremt hög proteinhalt.

Den globala köttindustrin står för 18 procent av världens koldioxidutsläpp. Insekter kan bidra till att minska denna negativa klimatpåverkan. Om det lyckas eller inte beror till stor del på vår inställning till krypen. Men jag menar att kan man sluka räkor och kräftor kan man väl sörpla i sig insekter också. De har en behagligt nötig smak som lämpar sig väl för allehanda behandling i köket. Jag fräser gärna torkade gräshoppor i rapsolja och ingefära för att sedan doppa dem i mörk choklad. Mums! Just stark smaksättning lämpar sig väl, om man sen vill servera dem hela så att det knastrar i munnen när vingar och ben tuggas sönder, eller malda är upp till var och en.

Enligt Demoskop har andelen svenskar som enbart äter vegetarisk ökat från sju till tio procent inom loppet av ett år. För dessa gröna vågare är knappast insekter en lockande näringskälla, då är alger säkerligen attraktivare bland den ”nya maten”.   

Men insekter har mycket som talar för dem. Det tar till exempel bara 6 veckor att odla upp syrsor innan de kan ätas. Jämför detta med köttdjurs-hanteringens stora avtryck på miljön. Ett kilo nötkött kräver 12 gånger mer föda att ta fram jämfört med samma mängd insekter, som också innehåller dubbelt så mycket protein som den traditionella köttbiten.

Men i Sverige är insekterna inte tillåtna som människoföda. Livsmedelsverket satte stopp redan 2015. SLU tror dock att insektsbaserade livsmedel kommer tillåtas inom kort och att det kan bli en avgörande faktor för människa och klimat på ganska kort sikt.

I bl a Finland, Danmark, England, Belgien och Nederländerna är insekter godkända som livsmedel och finns redan i butikerna, och härifrån kan kan den som vill importera de proteinstinna små krypen.

Kommer insekter att rädda världen? Ja de har potentialen. De frodas i större delen av världen och är laddade med näring. Jag säger ja!

Dela vidare: