Kan själv

Måste man vara ett proffs, nörd eller manisk för att göra egen majonnäs? Eller baka sitt eget bröd? Nej, man jag kanske är fel person att ge ett balanserat svar på den frågan. Säker är jag dock på att när det gäller just dessa två produkter så är vinsterna enorma om man lägger lite möda på att göra-själv. Inte minst på grund av att handelns alternativ är så undermåliga. Många av produkterna i en affär finns knappast där för att de är av så bra kvalitet och så goda. Nej, deras berättigande på hyllorna utgörs av att de kan se fräscha ut länge, länge. Detta gör att produkterna i vissa fall nästan helt saknar naturliga råvaror. Guacamole består t ex bara av 1,5 procent avokado i affären. Ja, till skillnad mot om man gör-själv för då består guacamolen förmodligen till 90 procent av avokado och lite citron, chili, olivolja, salt och peppar. Bröd är en annan produkt som kan ha väldigt lite gemensamt med det egenhändigt knådade. De vanligaste tillsatserna i bröd är mjölbehandlingsmedel, emulgeringsmedel och konserveringsmedel, som ger brödet bättre volym eller hållbarhet. Jag gissar att dessa ingredienser knappast finns med i hushållens degblandare. För att baka gott bröd behövs inte mycket mer än mjöl, salt, jäst och vatten.

”De vanligaste tillsatserna i bröd är mjölbehandlingsmedel, emulgeringsmedel och konserveringsmedel…”

Om affärernas majonnäs skulle vara lika naturlig som den jag gör med äggula, fransk senap, rapsolja, citron, salt och peppar så skulle den förvaras i affärernas kyldiskar. Men nu står de i rumsvärme på hyllorna – hur kan det komma sig?
Är lösningen då att göra allt själv? Ja, för mig. Men jag tycker att det är kul.  Jag gör all majonäs, aioli, såser, fonder, glass, sorbet, marmelad, chutney, sylt, chilisås, ketchup, dressing, kakor, bullar, tårtor, bröd osv. Jag har hållit på ett bra tag och fått en viss snits på det hela. Men det skulle du också få efter ett tag. Första gången du vispar till en aioli till fiskgrytan kanske den inte blir så bra (alla misslyckas ibland) men ge inte upp. Tids nog får du till det.
I början kan det vara bäst att fokusera på några få produkter och sen utöka när du får blodad tand. Ett tips är att då också välja produkter där skillnaden är som störst gentemot affärernas utbud. Min topplista på de bästa göra-själv-produkterna är.
1. Guacamole
2. Majonnäs/aioli
3. Glass/sorbet
4. Bröd/kakor/bullar
5. Marmelad
Jag kan utlova att ganska snart blir dina varianter godare än affärens och förmodligen billigare också. Ytterligare en vinst är att du hela tiden utökar din repertoar och rätt vad det är skördar du nypon och snor ihop din egen nyponsylkt eller nypon-sorbet. Försvinnande gott!