Alla älskar väl kladdkaka? Här kommer en spännande twist på den älskade klassiska kladdkakan. Allt hänger på att ta ut kakan ur ugnen i rätt tid. Så var fokuserad och släpp mobilen för böveln. Ett rött sött vin eller en moscatel blir bra.
4 portioner
Det här behöver du:
2 ägg
1 dl strösocker
1 tsk Peters vaniljsocker (recept på s. 110)
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
50 g mörk choklad
2 dl dinkelmjöl
75 gram smör
1/2 burk kondenserad sötad mjölk
0,5 dl blötlagda linfrön
topping: sesamfrön
Gör så här:
Karamelliserade mjölken: Ta bort papperet från burken med den kondenserade mjölken och koka den oöppnade konservburken 2 tim
i en stor gryta med vatten som täcker burken. Kyl ner burken och öppna, voilà – dulce de leche! Karamelliserad mjölk!
Kladdkakan: Ställ ugnen på 175°. Hacka chokladen grovt. Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop smör och socker. Blanda de torra ingredienserna samt chokladen och linfröna och rör ner i smeten. Rör sist ner äggen. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter.
Börja med att breda ut hälften av kladdkakssmeten i den. Klicka ut den karamelliserade mjölken och sen resten av kaksmeten. Toppa med sesamfrön.
Ställ in i ugnen i ca 20–25 min. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ställ i kylen där den kommer att stabiliseras.
Tid: 50 minuter
Svårighetsgrad
Dela receptet: