Kniven – min bästa vän i köket

Av alla redskap är just kniven min favorit. Ju duktigare jag blir i köket desto viktigare har kniven blivit. Nu gör jag allehanda uppgifter med kniven som tidigare krävde annan utrustning: kärna ur oliver etc.

Och jag vill ha flera olika knivar i olika storlek, helst 8 st för att jag ska vara riktigt nöjd. Olika sysslor fordrar olika knivar. Men några saker krävs för att jag ska gilla kniven. Den ska vara vass, välbalanserad och skön i handen. Långt ifrån alla knivar klarar dessa krav. Jag har kockat i många hem och i många kök, min dom är denna: få har vassa knivar. Så här följer mina bästa råd, som kommer att göra det mer njutbart i köket för dig.

1. Lämna in knivarna för professionell grundslipning en gång per år. En välslipad kniv håller sig vassare längre, skär rakt genom råvarorna samt går enkelt att skärpa upp igen när den börjat bli slö igen. Snitten du gör blir finare, arbetet går lättare och roligare och du minskar risken att slinta och skada dig.

2. Dessutom behöver knivarna underhållas. Förvara dem inte i besticklådan! Nej, en magnetlist är deras rätta plats så att inte eggen nöts och blir slö. Då och då bör du pyssla om och skärpa dina knivar med skärpstål/bryne.

3. Tvätta kniven rätt. Handtvätta alltid dina knivar! Varmt vatten, diskmedel och en mjuk tvätt- eller disksvamp blir bra.

4. Förhindra rost! Rengör och torka den så snabbt som möjligt efter användning. Någon gång i månaden kan du smörja den med matolja.

Dela vidare: