Kork är korkat – skruvat är bäst!

kork

Vilken kork är bäst? Kork eller skruvkork? Rent krasst vetenskapligt så är det utan tvekan skruvkorken. Men varför dominerar den då inte? Varför är den korkade korken fortfarande i majoritet och nämns med vördnad av den konservativa vin-noblessen? Svaret är tradition. Som det en gång varit skall det för alltid förbli. Och den stagnerande kraften är stark. Så vem vet, kanske vi aldrig får ett genombrott för skruvkorken, trots att den är bäst!

Den traditionella korken har en del problem nämligen. De två vanligaste defekterna (TCA och förtidig oxidation) som drabbar vin är båda kopplade till korken. TCA är ämnet som är skyldigt till det som kallas korkdefekt, och ungefär 5% av alla viner som kommer i kontakt med naturkork blir skadade på detta sätt. Oxidation och ojämn mognad är också strikt kopplade till naturkorken som till sin natur släpper in olika mycket syre. 

Just detta naturliga insläpp av syre i flaskan har skapat en uppfattning att lagringsviner bör förslutas med kork. Men några bevis för detta saknas. Bevis för motsatsen likaså. Ingen vet säkert vad som är bäst för snudd på ingen har lagrat ett vin med skruvkork i 40-50 år. 

Skruvkorken uppfanns på 1950-talet och är gjord av aluminium med ett membran av polyeten eller tenn. Skruvkorken kan till skillnad från naturkorken hindra syre från att tränga in – helt eller bara i små portioner. Andra argument som talar för skruvkorken är att vinet inte behöver lagras i liggande position och inte kräver en korköppnare.

Hur vet du om vinet är korkskadat?
En perfekt kork ska i princip inte dofta något alls. Doftar hela eller små punkter på korken “unken källare” så är den defekt. Lika illa är det om doften påminner om förmultnade löv eller våta tidningar. Du kan också göra ett test om du känner dig osäker. Genom att späda lite av vinet med samma mängd vatten. Smakar och doftar det fortfarande lika starkt är det tveklöst korkskadat.

Ett korkskadat vin ska du lämna tillbaks och få en ny flaska.

Så här skriver Systembolaget:
Korkdefekt 
2,4,6-trikloranisol eller TCA är det kemiska ämnet som vanligen ger doften.

Doft: Fuktig betongkällare, mögel eller klorig simbassäng. OBS! Inte läckande korkar eller korksmulor i glaset.

Smak: Som doften.

Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.