Lagring gör egna vinet bättre!

Mina viner ska lagras minimum två år innan jag betraktar dem som färdiga, gärna mer. Jag kommer att provsmaka dem upp till fem års ålder. Min gissning är att alla viner kommer att bli bättre till och med tre år sen blir en del sämre medan andra blir ännu bättre.

Så, vad gör lagring med vinet? Det utvecklas genom den lilla mängd syre som finns kvar i flaskan mellan vätskeytan och korken. Vinet innehåller en mängd aromämnen som hänger ihop med varandra via komplicerade kemiska reaktioner. Tumregeln är att unga, friska lätta viner knappast vinner på lagring men tyngre, kraftigare viner gör det. Smakerna rundas av och djupnar. Vinet blir också mjukare med tiden då oxidering av tanniner gör att garvsyran mattas av.

Det bästa exemplet jag vet på vilken effekt lagring har är ett maskrosvin som lagrats i sju år på flaska. Som ungt var det inte mycket värt – men som sjuåring oh la la! På min blogg kommer jag att följa mina viner genom åren och dokumentera hur doft och smak utvecklas. I slutändan blir hela tjibelivippen en bok! Häng med!