Goda, goda mandelbiffar med stekt halloumi och syrliga grönsaker. Lite trixigt kanske men väl värt det. Stek med försiktighet och stor ömhet. Drick Beaujolais till.
4 portioner
Det här behöver du:
150 g mandlar
1 dl röda linser
1 liten gul lök
0,5 dl dinkelmjöl
1,5 dl ströbröd
2 ekologiska ägg
1,5 dl valfri riven ost
1 pkt halloumi
1 l vatten
salt och pepparSyrliga grönsaker:
6 st rädisor
2 morötter
1/2 kålrabbi
3 skärbönor
1 liten gul lök
1 dl dill, grovhackad
1 dl honung
2 st citroner, skal och saft
1 tsk salt
pepparGör så här:
Koka linserna. Mal mandlarna i en mixer. Finhacka löken tunt och riv osten. Blanda mandel, ströbröd, dinkelmjöl, lök, ost, ägg, salt och
peppar.Koka upp ca 1 l vatten med 1 msk salt i en hyfsat stor kastrull. Forma bullar av smeten och lägg dem sedan i det kokande vattnet. Fånga upp bullarna med en hålslev när de flutit upp till ytan. Stek dem sedan i smör eller olja tills de blivit gyllenbruna. Skiva halloumi och stek på medelhög värme tills de får färg.
Syrliga grönsaker:
Skär rädisorna i kvartar. Ansa och skala morötterna och dela dem i mindre bitar än rädisorna. Skär löken i mindre bitar än morötterna. Skär bönorna och kålrabbin i samma storlek som rädisorna. Förväll grönsakerna 4 min i lättsaltat vatten. Kyl i kallt vatten. Sjud försiktigt citronskal, citronsaft, honung och salt i en kastrull tills honungen löst upp sig. (Hit kan du förbereda dagen innan.)Häll lagen över grönsakerna. Blanda i dillen och rör om ordentligt. Låt stå svalt ca 1 tim före servering.
Tid: 50 minuter
Svårighetsgrad
Dela receptet: