Minska matsvinnet – En föreläsning

Det här inlägget baseras på Peters föreläsning om att minska matsvinnet. Föreläsningen vänder sig till alla som känner att att de vill laga bättre, billigare och godare mat  – samtidigt som de bidrar till att minska matsvinnet.

Matsvinnet är sanslöst och det förekommer längs hela kedjan från råvaruproduktionen till konsumentens spis. Författaren, kocken och föreläsaren Peter Streijffert har gjort det till sin mission att förändra det ytterst destruktiva beteendet bland annat via bloggen Matduell där han duellerade med färdigmatsjätten Findus – och vann! Den utmaningen blev också en bok, ”Matduellen”, Peters tredje bok i ordningen.

Peter har agerat för vad han kallar en ”revolution i köket” i olika medier; tidningar, radio och tv.  2014 drev han Peters Ekologiska Matcafé i Nynäshamn som var sensationellt på flera sätt. Främst kanske för att caféet inte producerade några som helst sopor. Den helt vegetariska menyn som till stor del bestod av skörd från egna odlingar, samt från lokala odlarvänner, lämnade inget i sophinken utan endast till kompost och återvinning. Som jämförelse bör nämnas att sopmängderna är ofattbart stora just från restauranger. En restaurangkedja i Stockholm har 35 kubikmeter hushållsavfall i veckan! Peter hade noll sopor! Vilka fler kan säga detsamma?

Hur är det möjligt? Två skäl. 1. Grönsaker. Med kött eller fisk blir det sopor – med grönsaker kompost. 2. Peter lagar allt från grunden och utgår från råvarorna. Det innebär också färre förpackningar. Grönsaker är oftast endast klädda i plast eller inte alls. Medan hel- eller halvfabrikat innebär en mängd olika material i förpackningarna. Ju mer grönsaker restaurangen använder och ju fler rätter som lagas från grunden – desto färre sopor. Se där, ytterligare ett skäl att välja kvalitet.

Vore det inte toppen om man som gäst tydligt kunde se att matstället har noll sopor! Så ni restauranger som inga sopor hava – hör av er till mig så går vi samman och märker upp oss. Minska ditt matsvinn:

– Ät mer grönsaker – mindre hel- & halvfabrikat 
– Ta vara på resterna – märk upp matlådorna.
– Tänk mellanrätter, förrätter, sidorätter – inte bara varmrätter
– Odla grönsaker – om så bara en gräslök.
– Bli din egen matfabrik. Gör fond, majonäs och stycka din kyckling själv.
– Utgå ifrån vad du har hemma och kompletteringshandla!
– Peaka! Använd det som är bäst just nu! Har du mycket ost – gör nåt med ost!
– Töm frysen! Ät upp och börja om. Märk upp allt.

Dela vidare: