Naturliga viner

Naturliga viner

Åsikterna kring naturviner och biodynamiska viner går vitt isär och är ofta sanslöst polariserade. Dock tycker många som jag, att vinerna blir bra.

Men som sagt, åsikterna går isär. Flera är de vinexperter jag hört fräsa om ”defekta viner” när naturviner kommer på tal. Föraktfulla fnysningar drabbar också de biodynamiska vinerna, men i detta fall gäller det inte smaken utan hur de produceras. Framför allt gisslas inslagen av astrologi och homeopati. Det är också lätt att göra sig rolig över kohorn som grävs ner i marken för att dynamisera grödorna. Men då går man bort sig, menar jag. The evidence is on the plate. Eller i det här fallet, svaret finns i glaset. Är det gott så är det gott!

Dessutom menar jag att det är sunt att odla helt utan gifter och konstgödning, och istället för att bekämpa ohyra och skadedjur försöker man stärka naturen och bygga upp en naturlig balans.

Biodynamiska viner betraktas som naturviner men det finns skillnader.

Naturvin

– Odlingen av druvorna ska vara ekologisk eller biodynamisk

– Jäsningen ska ske utan tillsats av industrijäst

– Ingen manipulation av druvsaften är tillåten

– Inga andra tillsatser än en begränsad mängd sulfit får användas

Biodynamiskt

Som ovan men dessutom:

Nio olika typer av specialiserade preparat får användas för att förbättra eller ”dynamisera” jorden, vilket sägs avsevärt förbättra den övergripande kvaliteten på de grödor och druvor som odlas. Biodynamiska jordbrukare planterar och skördar även sina grödor i enlighet med månens faser.

Alla biodynamiska viner och naturviner är ekologiska. Demeter är den vanligaste typen av certifiering för biodynamiska produkter. Naturviner har tyvärr än så länge ingen officiell märkning.

Dela vidare: