Naturvin på bär

Lättast är att göra eget vin på bär. De har redan en bra balans av sötma och syra och är lätta att odla. Nästan alla bär blir bra men jordgubbar behöver en rejäl dos citron i mixen för annars blir smaken jolmig. Prova också att blanda olika bär.

På baksidan, dem som utgör Hammarbyhöjdens Gatuodling, odlar jag havtorn, krusbär, amerikanska blåbär, vinbär, vin, blåbärstry, jordgubbar, rabarber mm och jag kommer att göra naturvin på allt! Så småningom kommer jag att lagra en del av vinerna på små ekfat i minst två år. 

Varför kallar jag då detta för naturvin? För att det är det! Det sätt som jag gör vin på skiljer sig storligen från den genomsnittlige svenske hobbyvinodlaren. Brukligt är nämligen att använda industrijäst, jäststopp, citronsyra, vinäger och annat onödigt. Jag gör naturvin. Jag tillsätter inget annat än socker, vatten och råvara. Jästen står maskrosorna för. Mitt vin görs med vildjäst. Jäst som finns på druvor, frukt, blommor och bär. Det kan inte vara enklare. Och godare!