Om druvor och vinproduktion

Olika sorters druvor har olika egenskaper och ger därför olika smaker på vinerna. Om klimatet är för kallt får druvorna svårt att mogna och får för låg sockerhalt. Om klimatet är för varmt sjunker syrahalten och vinet blir ”syltigare” och en del smaker går förlorade.

Normalt tar det cirka hundra dagar från blomningen på våren till skörden på hösten. Skördas druvorna för tidigt kan vinet få en syrlig och omogen smak, skördas druvorna för sent försvinner en del av vinets syra och spänst.

Druvorna skördas antingen för hand eller med maskin och forslas från fälten i tippvagnar. På väg in till vinkällaren vägs druvorna, samtidigt som man plockar upp några druvor ur lasten för att kontrollera mognad och syrahalt. Det är synnerligen viktigt att druvorna kommer in till vineriet i god kondition, helst så fort som möjligt, annars är risken att druvorna går sönder och börjar anfrätas av luft, oxidera. 

Druvorna tippas sedan ner i en rostfri cirkulationscylinder som transporterar druvorna vidare till avstjälkningsmaskinen. Därefter läggs druvorna i tankar eller en press. Tidigare trampades druvorna men numera sker krossningen oftast på mekanisk väg. När man tillverkar vitt vin ser man till att separera musten från druvornas skal. I skalen finns färg, tanniner och andra dominerande ämnen. När det gäller vitt vin pressas druvorna vanligtvis direkt före jäsningen. Vid rödvinsframställning pressas druvorna efter jäsningen. Vid framställning av vitt vin används mest gröna druvor, även om blå eller rosa druvor också kan ge vitt vin. Om druvorna är blå är det viktigt att skalet frånskiljs från musten genom pressning så fort som möjligt för att inte ge färg åt vinet. Vid framställning av rosado (rosé) är det tvärtom den röda eller rosa färgen man vill åt och låter därför skalen ligga kvar längre.

Dela vidare: