
PETERS EGNA NATURVINER
Här kan du följa mina egna vinprojekt. En resa där jag steg för steg skapar naturviner utifrån frukter och bär.
Naturvin görs utan hälsovådliga tillsatser och utan manipulation. Odlingen sker ekologiskt eller biodynamiskt, utan användning av farliga växtgifter (pesticider) på samma sätt som för ekologiska viner. Men, till skillnad mot »industriviner« och ekologiska viner, så sker vinifieringen med vildjäst och utan syntetiska, kemiska tillsatser.
Rött fruktvin
Start 26 januari 2023 12 plommon 2 citroner 2 liter svarta vinbär 1,5 liter rödbetsjuice 1 liter socker 12 liter vatten 15 liter mängd vin...
Flädervin 2022
Start juni 20 klasar fläderblommor 4 citroner Lite rosblad 14 liter vatten 21 okt silade av. 26 jan 2023 det jäser fortfarande. Tillsätter socker...
Labruskavin
Blå druvor – Lotten 2022 Från lotten, kan vara Vitis labrusca Zilga, Labruskavin. 6 sep. Skördat 60 klasar och fottrampat....
Naturvin av vindruvor – Solaris 2022
Solaris-vin 2022 40 klasar, en hel kasse 2 liter vatten 5 sep. Skördat och fottrampat. 21 okt. Silade tog bort vinstjälkarna. 26 jan...
Morotsvin
Start 5 mars. 2 stora morötter 4 stjälkar blekselleri 3 citroner 1 lime 10 liter vatten Silade bort skal och fruktkött samt tillsatte 3 dl socker....
Rödbetsvin 2022
Start 28 februari 2022. 7 ekologiska rödbetor 4 ekologiska lime 10 liter vatten Det ska jäsa på vildjästen i två månader och sedan vila i...
Sött blodgrapevin nr 2
Start 25 Jan 2022. 2 fileade blodgrape 4 ekologiska citroner 5 ekologiska apelsiner 1 påse ekologisk aprikos 10 liter vatten Detta ska bli ett...
Äppelvinet Brännland
7 kg äpplen från Brännland 3 citroner 10 liter vatten Start 17 September Jag var inte helt nöjd med smaken som var svagt äpplig. Därför övergav...
Naturvin av vindruvor – Solaris – 2021
14 liter med druvor och stjälkar. Fottrampat. Skörd 7 sep 2021. 6 okt 2021. Gjort på 200 vindruvsklasar. Jag har silat bort druvor och stjälkar...
Flädervin med rosor
12 liter vin 40 klasar fläderblommor 4 citroner 40 rosa rosblad (för aromen) 12 liter vatten Start: 14 juni 18 augusti: Silade av och tillsatte...
Rabarbervin med granskott
6 stjälkar rabarber skurna i bitar och sedan mixade 40 maskrosblommor 1 apelsin I juicepress: 3 rödbetor, 1 morot 5 rabarber 20 liter vatten...
Flädervin No. 3
Flädervin 20 liter 60 klasar fläderblommor 4 citroner 20 liter vatten Start 21 juni 9 augusti. Silade och tillsatte ett drygt kilo socker. 28...
Flädervin No. 2
Flädervin 12 liter 40 klasar fläderblommor 40 rosa rosblad (för aromen) 4 citroner 12 liter vatten Start: 14 juni...
Rabarbervin med maskrosor
Rabarbervin: 6 stjälkar rabarber skurna i bitar och sedan mixade 40 maskrosblommor 1 apelsin 20 liter vatten Start 1 juni. Plockade nyss 40...
Sött rödbetsvin med lime
Recept 1: 6 rödbetor 2 lime 1 apelsin 1 grapefrukt 12 liter vatten Start 28 april. 5 maj tillsatte 1.5 kg socker. 19 maj silade av, smakade av...
Apelsin, morot, rödbeta och citron
Vin på apelsin, morot, rödbeta och citron 5 eko apelsiner 2 eko morötter 2 eko rödbetor 2 eko citroner 12 liter kallt vatten. Start 16 mars...
Eget vin till mat
Jag har provat mitt söta grape-vin med såväl ost som choklad. Tar man bara små sippar blir det alldeles utomordentligt fint. Mina viners höga,...
Inventering februari 2021
Äppelvin: nov 2020 10 flaskor Polkabetsvin: dec 2020 5 flaskor Grape feb 2021: 11 små flaskor, 2 stora flaskor Fläder: aug 2020 5 flaskor...
Rödbetsvin recept
Rödbetsvin med banan och citron. I alla recept jag sett har de börjat med att koka rödbetorna. Då dödar de vildjästen. Så gör inte jag. Jag...
14 vinsatser senare…
En vinmakares dagbok. Lärdomar längs vägen. 14 vinsatser naturvin har det blivit hittills när vi skriver 24 januari 2021. Jag har gjort vin på...
Sött blodgrapevin
4 blodgrape 3 morötter 3 citroner 8 liter kallt vatten Riv morötterna, filea grapefrukten och skiva citronerna. Blanda med vattnet. Låt stå ca en...
Polkabets & morots-vin 28 december 2020
Färdiga viner behöver inte få smaken av råvarorna dom är gjorda på. Mitt vinbärsvin smakar inte vinbär, mitt polkabetsvin smakar inte polkabetor....
Provning av maskrosvin 13 december 2020
Provning av mina viner 13 december. Med Björn Rosbro. Oöppnad flaskaDoft: Luktar inte gott. Skitig maskrosdoft.Smak: Med egensinnig limeaktig...
Provning av vinbärsvin 13 december 2020
Provning av mina viner 13 december. Med Björn Rosbro. Oöppnad flaskaDoft: Rabarber, inte så mycket vinbär, cassis-ton.Smak. Svartvinbär snarare...
Provning av plommonvin 13 december 2020
Provning av mina viner 13 december. Med Björn Rosbro. Öppnad flaska sen en vecka tillbaka.Doft. Gula plommon.Smak: Mjuk frukt med viss...
Provning av vildäppelvin 13 december 2020
Provning av mina viner 13 december. Med Björn Rosbro. Öppnad flaska sen en vecka. Doft: Fantastisk aromatisk doft, citrongräs och...
Provning av vin på druvan Solaris 13 december 2020
Provning av mina viner 13 december. Med Björn Rosbro. Oöppnad flaska. Doft: Tydlig terpentin-doft fast i positiv bemärkelse. Lite skitigt stökig...
Provning av flädervin 13 december 2020
Provning av mina viner 13 december. Med Björn Rosbro. Öppnad flaska med endast 2 dl kvar, har stått minst tre veckor öppnad. Doft: Doft...
Maskrosvin
50 maskrosblommor 3 citroner 6 liter vatten 1,5 kg socker Start: juni 2019. Rensa blommorna så att de mest är gula. Skiva citronerna och blanda...
Päronvin
20 Päron 2 stjälkar rabarber 2 citroner 6 liter vatten 1.5 kg socker Start: Juli 2019. Skiva och mosa päronen. Skiva rabarbern och citronerna....
Äppelvin 2020-11-18
Start 13 okt 2020 40 små vildäpplen småskuret. 1 banan, mosad 1 citron skivad. 8 frostnupna nypon, skivade 10 liter vatten. Silade av frukten och...
Polkabets & morots-vin
8 morötter 5 polkabetor 3 skivade citroner 8 liter vatten Riv rotsakerna och blanda med citronerna 8 l kallt vatten. På med lock och låt magin...
Äppelvin 2020-10-05
Start 13 okt 2020 40 små vildäpplen småskuret. 1 banan, mosad 1 citron skivad. 8 frostnupna nypon, skivade 10 liter vatten. Silade av frukten och...
70 liter vin för 60 kr
Nu har jag gjort ca 70 liter eget naturvin på bär, frukt och blommor. Det ligger nu för lagring minst 2 år på flaska. 9 liter vildäppelvin står...
Tillsatser i vin
I konventionell vintillverkning får 63 tillsatser och processhjälpmedel användas. Vid odlingen används normalt kemiska bekämpningsmedel...
Lagring gör egna vinet bättre!
Mina viner ska lagras minimum två år innan jag betraktar dem som färdiga, gärna mer. Jag kommer att provsmaka dem upp till fem års ålder. Min...
Pet Nat Plommonvin
Nu när min vildjästkultur är klar efter fem dar så var det så dags att göra bubbelvin a la Pet Nat. 1 msk vildjästkultur i flaska 1 med...
Bakterier i vin
Jästen som finns på bärskalen kommer att sätta igång jäsningen. Andra bakterier kommer också att gå igång men de är goda och kommer att gynna...
Naturvin på bär
Lättast är att göra eget vin på bär. De har redan en bra balans av sötma och syra och är lätta att odla. Nästan alla bär blir bra men jordgubbar...
Rabarbervin med jordgubbar recept
2 kg rabarber 0,5 kg jordgubbar 1 kg socker 4 liter vatten Skär rabarbern i bitar, mosa jordgubbarna och gör en sockerlag. Häll...
Vinbärsvin recept
ger ca 6 liter vin 2 liter svarta och röda vinbär. 3 stjälkar skivad rabarber, 1 skivad citron. 1,5 kg socker. 6 liter vatten. Inget jäst eller...
Peters flädervin recept
Ger ca 6 liter vin, färdigt för lagring aug 2020 25 fläderblommor 1.5 citron 1 kg strösocker 6 l vatten Lägg fläderblommor, skivade citroner i...
Äppelvin recept
Äppelvin Start 13 okt 2020 40 små vildäpplen småskuret. 1 banan, mosad 1 citron skivad. 8 frostnupna nypon, skivade 10 liter vatten....
Naturvin av vindruvor
2,8 kg vindruvor vin 17 sep skördade, mosade jag druvorna i plattunna med kvistar och allt. Efter 2 dar började det jäsa. 24 sep silade jag och...
Plommonvin recept
Start: 9/9 2020. Silat och sockrat: 14/9. Silat i fin sil 29 sep. 1 kg plommon 0,5 kg krikon 2 citroner 8 liter vatten (1,5 kg socker) Mosa...
Naturvin och bokashi
Vad har eget naturvin med bokashi att göra? Förvånansvärt mycket. Båda är naturliga processer som jobbar med naturen – inte mot den. Goda...